Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Chevron na žiadosť Izraela zastavil ťažbu plynu na mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

K tomuto kroku došlo v čase, keď boje medzi Izraelom a Hamasom pokračujú v pondelok už tretí deň.

Tel Aviv 9. októbra (TASR) - Americký energetický gigant Chevron v pondelok oznámil, že na žiadosť izraelských úradov pozastavil ťažbu zemného plynu pri pobreží krajiny po útokoch militantného hnutia Hamasu na židovský štát. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Chevron Mediterranean Limited dostal od izraelského ministerstva energetiky pokyn, aby zastavil ťažbu na platforme Tamar," uviedol hovorca spoločnosti. Dodal, že koncern naďalej dodáva klientom v Izraeli a v regióne plyn z platformy Leviathan.

K tomuto kroku došlo v čase, keď boje medzi Izraelom a Hamasom pokračujú v pondelok už tretí deň. Izraelská vláda aj v roku 2021 prikázala Chevronu zastaviť produkciu na platforme Tamar počas vlny nepokojov.

"Našou najvyššou prioritou je bezpečnosť nášho personálu, komunít, v ktorých pôsobíme, životného prostredia a našich zariadení," uviedol Chevron.

Izraelské ministerstvo energetiky v separátnom vyhlásení uviedlo, že vzhľadom na bezpečnostnú situáciu nariadilo dočasne zastaviť dodávky zemného plynu z platformy Tamar. Táto správa prispela k ďalšiemu zvýšeniu cien plynu v Európe.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v novembri na burze TTF v Amsterdame uzavrel v pondelok obchodovanie pri cene 43,95 eura za megawatthodinu, čo predstavuje nárast o 14,97 % oproti minulému týždňu.