Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Chirac možno zradí pravicu a v prezidentskom súboji podporí Hollandea

Jacques Chirac Foto: TASR/AP

Exprezident Chirac po odchode z najvyššej funkcie udržuje komplexné, ale zároveň komplikované vzťahy so svojím nástupcom Nicolasom Sarkozym.

Paríž/Brusel 17. apríla (TASR) - Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac sa chystá zradiť svoj bývalý politický tábor, pravicu, keď v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb bude hlasovať za kandidáta socialistov Francoisa Hollandea. Správu dnes uviedol francúzsky denník Le Parisien.

Denník cituje slová francúzskeho historika Jeana-Luca Barrého, ktorý je blízky Chiracov priateľ a bývalému prezidentovi pomáhal napísať knihu memoárov.

"Často ho navštevujem, obedujeme spolu. Po štyroch rokoch diskusií som presvedčený, že patrím medzi tých, ktorí najlepšie poznajú jeho myšlienkové pochody," uviedol Barré pre denník.

Chirac, ktorý bol prezidentom Francúzska od roku 1995 do roku 2007, už vlani pre médiá vyhlásil, že v tohoročných voľbách podporí Hollandeovu kandidatúru. Svoje slová neskôr odvolal s tvrdením, že išlo iba o žart.

Chirac po odchode z najvyššej funkcie udržuje komplexné, ale zároveň komplikované vzťahy so svojím nástupcom Nicolasom Sarkozym. Na druhej strane Chirac aj Hollande začínali svoje politické pôsobenie v Correze, vidieckej oblasti v strednom Francúzsku.

Denník Le Parisien upozorňuje, že v rodine Chiracovcov nevládne jednota názorov ohľadom najväčších rivalov na prezidentský post. Iba Bernadette Chiracová, bývalá prvá dáma, verejne oznámila, že podporuje Sarkozyho.

Dcéra exprezidenta Claude Chiracová a jej manžel Frédéric Salat-Baroux podporujú skôr Hollandea, kým samotný Chirac môže tiež prekvapiť hlasom pre socialistov. Historik Barré dodal, že aj on bude zrejme voliť Hollandea.

Chirac, ktorého zdravotný stav sa po odchode z prezidentského kresla rapídne zhoršil, sa zaviazal, že nebude poskytovať nijaké politické vyhlásenia. Tento sľub porušil iba raz, v roku 2011, keď sa zmienil o možnej podpore pre Hollandea.