Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Arktická zima v Európe si vyžiadala početné úmrtia. Mráz ešte nekončí

Muž na ulici počas mrazivého rána vo Frankfurte nad Mohanom 6. januára 2017. Foto: TASR/AP

Meteorológovia varujú aj naďalej pred silnými mrazmi.

Rím 7. januára (TASR) - Výrazný pokles teploty v európskych krajinách, ktorý na mnohých miestach sprevádza silný vietor a sneženie, mal v uplynulých dňoch za následok aj početné úmrtia. Mrazy sú nebezpečné predovšetkým pre bezdomovcov a úrady vyzývajú verejnosť, aby ohrozeným ľuďom pomáhali.



Najvýraznejšia studená vlna za posledné roky spôsobila v piatok chaos v takmer celom Taliansku, pričom podľa tlačovej agentúry Ansa zahynuli dve osoby bez domova v regióne Kampánia. Z časti regiónu Umbria, ktorú postihlo v októbri ničivé zemetrasenie, hlásili teplotu mínus 15 stupňov Celzia. Vietor a sneženie si vyžiadali obmedzenia v železničnej, trajektovej a leteckej doprave.

Silné mrazy v Poľsku si za posledné dva dni vyžiadali životy desiatich ľudí. Mrazivé počasie má v Poľsku trvať do budúcej stredy.

V niektorých oblastiach krajiny zaznamenali v noci nadnes 20-stupňové mrazy, informoval vládny úrad pre národnú bezpečnosť. Poľský denník Gazeta Wyborcza dnes napísal, že v noci nadnes padol v Poľsku teplotný rekord, keď na letisku v Katoviciach-Pyrzowiciach namerali 29-stupňový mráz.

Poľský denník dodal, že od začiatku novembra 2016 v Poľsku na podchladenie zomrelo 53 ľudí a ďalších 24 sa ich otrávilo splodinami horenia.
Ľudia sledujú plávajúce ľadové kryhy na rieke Vistula počas slnečného , ale chladného dňa v poľskej Varšave 6. januára 2017.
Foto: TASR/AP


V Maďarsku zomrelo túto zimu na podchladenie už najmenej 80 ľudí, najnovšia studená vlna však v tomto počte zatiaľ nie je zarátaná. Napriek tomu ide o dvojnásobok oproti obdobiu spred jedného roka. Organizácia Maďarské sociálne fórum uviedla, že približne 30 ľudí umrzlo vo svojich domoch alebo bytoch, pretože nemali dosť peňazí na to, aby si mohli zakúriť.

Lotyšský štátny ústav súdneho lekárstva informoval, že od Silvestra zahynulo v tejto pobaltskej krajine v dôsledku mrazov 11 ľudí. Teplota na území Lotyšska poklesla v uplynulých dňoch pod mínus 20 stupňov Celzia.

Problémy spôsobené zimným počasím hlásili v piatok aj z krajín bývalej Juhoslávie, Bulharska, Grécka a Turecka. Podľa údajov tureckej agentúry DHA vietor a sneženie obmedzujú prevádzku oboch medzinárodných letísk v Istanbule, kde museli odvolať približne 400 piatkových a sobotňajších letov.

Ľudia kráčajú počas sneženia v historickej štvrti Sultanahmet 7. januára 2017 v Istanbule.
Foto: TASR/AP


Nočné teploty klesli na českých horách až pod -30



Najnižšie nočné teploty klesli na niektorých miestach Česka až pod mínus 30 stupňov Celzia, píše webové vydanie denníka Mladá fronta DNES s odvolaním sa na údaje z automatických meracích staníc na horách. Meteorológovia varujú aj naďalej pred silnými mrazmi. Výstraha platí pre celé Českú republiku, zosilnená je pre Plzenský a Karlovarský kraj.

Najnižšiu teplotu namerala v noci nadnes stanica Orlické Záhoří pri Rychnove nad Kněžnou v severovýchodných Čechách. Teplota tam podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) klesla pod mínus 32 stupňov.

Podobné hodnoty namerala aj stanica Jelení v okrese Karlove Vary; k mínus 30 klesli teploty i v južných Čechách - na Horskej Kvilde na Šumave a v okolí Prachatíc. ČHMÚ však upozorňuje, že údaje z automatických staníc nie sú verifikované, zdôrazňuje spravodajský server iDNES.cz.

Meteorológovia vyhlásili na dnes varovanie pred veľmi silným mrazom. Pre väčšinu ČR platí výstraha s nízkym stupňom nebezpečenstva, avšak v Plzenskom a Karlovarskom kraji je vyhlásený vysoký stav nebezpečenstva.

"Na severovýchode územia sa bude veľmi studený vzduch udržovať aj v ďalších dňoch, najnižšie nočné teploty sa budú pohybovať väčšinou pod mínus 12 stupňov," konštatuje ČHMÚ podľa Mladej fronty DNES.

Mráz pripravil v Prahe o život dvoch ľudí



Umrznutého bezdomovca našla dnes ráno pod viaduktom v Prahe-Měcholupoch, mestská policajtka, ktorá prechádzala miesta, kde sa zvyčajne zdržiavajú ľudia bez prístrešia. Informoval o tom server Novinky.cz.

Dym stúpa z komínov počas mrazivého rána v Prahe 6. januára 2017.
Foto: TASR/AP


V noci nadnes sa pod dvoma mužmi v Prahe-Západ, na Pivovarskom rybníku v Hradištku, prelomil ľad. Oboch sa ešte pred príjazdom hasičov pokúšal zachrániť ich kamarát. Jeden z mužov na mieste zomrel, druhý skončil s podchladením v nemocnici.

Istanbul zasiahla snehová búrka, lodnú dopravu cez Bospor zastavili



Lodnú dopravu cez Bosporskú úžinu dnes zastavila snehová búrka, ktorá prekvapila obyvateľov Istanbulu nádielkou až 40 centimetrov snehu, oznámila tlačová agentúra Anadolu.

Turecké úrady uviedli, že museli zastaviť lodnú premávku, pretože viditeľnosť v Bospore, ktorý spája Čierne a Stredozemné more, klesla na menej ako 100 metrov.

Muž odhŕňa lopatou sneh z chodníka v Istanbule, 7. januára 2017.
Foto: TASR/AP




Bosporská úžina patrí ku komerčne najvýznamnejším vodným cestám.

Zastavenie lodnej dopravy znamená, že prestali premávať aj trajekty spájajúce európsku a ázijskú časť obchodnej metropoly Turecka.

Navyše boli zrušené aj stovky letov. Istanbul nie je zvyknutý na také množstvo snehu, v dôsledku čoho vypukol v mestskej doprave chaos. Miestny guvernér zriadil krízové centrum na jeho riešenie.

V nadchádzajúcom týždni má podľa predpovedí ďalej snežiť.


Viac ako 70 obcí na Ukrajine je kvôli sneženiu a vetru bez elektrickej energie




Viac ako 70 obcí v siedmich oblastiach Ukrajiny sa dnes ocitlo bez dodávok elektrickej energie. Výpadok zapríčinilo sneženie a silný nárazový vietor.

Sneženie a silný vietor v piatok spôsobili obmedzenie alebo aj prerušenie premávky na cestách v Dnepropetrovskej, Chersonskej, Odeskej, Mykolajivskej, Kirovohradskej a Čerkaskej oblasti.

Ako informovala agentúra Ukrinform, do dnešného rána boli kvôli zložitým poveternostným podmienkam zrušené lety z kyjevského letiska Boryspiľ, a to na viacerých vnútroštátnych i medzinárodných linkách, napríklad do tureckého Istanbulu, ktorý tiež zasiahlo výdatné sneženie.

Podľa agentúry Ukrinform sa počasie na väčšine územia Ukrajiny počas tohto víkendu nezmení. Podľa meteorologickej služby v centrálnych, južných a severných oblastiach Ukrajiny treba dnes aj v nedeľu rátať s výdatným snežením, závejmi a fujavicami.

Snehové búrky a mráz sužujú aj juh Európy, v Británii bolo 10 stupňov nad nulou



V Taliansku a Turecku ochromili leteckú a lodnú dopravu a očakáva sa, že podobné počasie bude pokračovať celý víkend.

Na snímke snehom pokryté svahy sopky Vezuv z pohľadu z vykopávok Pompejí v talianskom Neapole 6. januára 2017.
Foto: TASR/AP


V Taliansku pripravil mráz o život pol tucta bezdomovcov, sneženie spolu so silným vetrom si vynútili presmerovávanie letov, viedli k meškaniu trajektových spojov, rušeniu vlakov a uzavreli niektoré cesty, informovali médiá.

Na juhu Talianska, kde podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA miestami napadol až meter snehu, nepôjdu v pondelok deti do škôl.

Zima neušetrila ani zvyčajne slnečný Rím, kde počas noci zamrzli fontánky na Námestí sv. Petra - namiesto vody na nich ostali cencúle ľadu.

V druhom najväčšom meste Grécka, Solúne, klesli teploty na mínus sedem stupňov Celzia a v nedeľu majú podľa predpovedí očakávať až mínus 10 stupňov Celzia.

Niekoľko gréckych ostrovov, známych svojím slnečným a teplým počasím, pokryl sneh a mrzne tam.

Británii sa arktický vzduch a sneh vyhli, teploty sa tam dnes pohybovali okolo 10 stupňov nad nulou.

Na severe Francúzska sneží a tvorí sa poľadovica



Kvôli mrznúcim zrážkam, sneženiu a poľadovici na cestách vyhlásili dnes oranžový stupeň ohrozenia v 37 departementoch na severe Francúzska.

Meteorológovia v niektorých regiónoch varujú predovšetkým pred mrznúcimi zrážkami, ktoré môžu veľmi skomplikovať situáciu v doprave. Riziko vzniku poľadovice bude trvať až do nedele dopoludnia.

Poveternostná situácia sa na severe Francúzska zhoršila v priebehu dnešného dňa. Ešte dnes ráno oranžový stupeň výstrahy platil v 30 oblastiach, čo bol v porovnaní s piatkom nárast o desať regiónov, informoval na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

Noc nadnes bola na celom území Francúzska chladná, pričom najnižšie teploty namerali na východe krajiny: mínus 15 stupňov Celzia v Luxueili (kraj Haute-Saône), ktorý leží vo výške 271 metrov nad morom. V Štrasburgu (kraj Bas-Rhin) hlásili mínus 8 stupňov Celzia a v Colmare (kraj Haut-Rhin) zasa 12-stupňový mráz.

Predpokladá sa, že chladné počasie pretrvá aj v nedeľu, potom by sa malo začať otepľovať.

V súvislosti s vývojom počasia - najmä kvôli mrznúcemu dažďu - úrady vyzvali obyvateľov krajiny, aby obmedzili alebo odložili presuny autami či cestovanie vôbec. V kraji Seine-Maritime zostalo na cestách A28 a A29 zablokovaných niekoľko stoviek áut. Záchranári museli zasahovať kvôli jednej ťažko zranenej osobe.

Moskva a jej okolie sa ocitli v zovretí rekordných mrazov



Moskvu a jej okolie sužujú v týchto dňoch nezvyčajne silné mrazy. V niektorých mestách tam v noci nadnes namerali až 32-stupňový mráz.

Meteorológia očakávajú podobnú situáciu aj v noci nadnes, preto vyhlásili oranžový stupeň pohotovosti, čo znamená, že vývoj počasia môže pre človeka znamenať nebezpečenstvo. Mrazy by mali poľaviť až okolo utorka, uviedla agentúra Interfax.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP Photo


V Moskve sa v noci na nedeľu očakáva 30-stupňový mráz, v Moskovskej oblasti by miestami mohli namerať až mínus 35 stupňov Celzia, spresnila agentúra TASS.

Oranžový stupeň pohotovosti, ktorý je druhým najvyšším stupňom ohrozenia, vyhlásili aj v Kostromskej oblasti. V iných regiónoch Centrálneho federálneho okruhu platí nižší, žltý stupeň pohotovosti.

V súvislosti s prebiehajúcimi vianočnými sviatkami meteorologická služba spresnila, že podobne silne mrazy zavládli počas Vianoc v Moskve naposledy v predminulom storočí, keď v roku 1891 v noci na Božie narodenie namerali mínus 34,8 stupňa Celzia.