Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Čínsky chlapec s vylúpnutými očami dostal protetickú náhradu

Šesťročný čínsky chlapec Kuo Pin sa usmieva so svojimi rodičmi v nemocnici, kde mu lekári s úspechom vsadili protetickú náhradu 11. decembra 2013 v čínskom Šen-čene. Foto: TASR/AP Photo

Protetická náhrada vyzerá a pohybuje sa ako normálne oči, neobnovila však chlapcovi zrak.

Peking 12. decembra (TASR) - Šesťročného čínskeho chlapca, ktorého ktosi pred vyše troma mesiacmi prepadol a vylúpol mu násilím oči, prepustili dnes z nemocnice v juhočínskom Šen-čene, kde mu lekári s úspechom vsadili protetickú náhradu. Vyzerá a pohybuje sa ako normálne oči, neobnovila však chlapcovi zrak, informovala agentúra Associated Press.

Lekári majú v úmysle vybaviť ho v lete navigačnými senzormi, ktoré by mu umožnili pohybovať sa samostatne v známom prostredí.

Kuo Pin prezývaný Pin-pin si pri dnešnej rozlúčkovej slávnosti na Očnej klinike C-MER Dennisa Lama zatancoval a vyjadril radosť, že ide domov. Matka chlapca poďakovala lekárskemu tímu za starostlivosť o syna. Hongkonským médiám povedala, že sa Kuo Pin situácii "dobre prispôsobil a je bystrý", vie sa sám obliecť, vyčistiť si zuby a vystúpiť po schodoch.

Polícia v bydlisku chlapca v severočínskej provincii Šan-si považuje za vinníka útoku jeho tetu, avšak nepodarilo sa jej zistiť motív činu, žena spáchala samovraždu. Chlapcovi rodičia závery vyšetrovania spochybnili.