Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Chodorkovskij pricestoval do Kyjeva odvrátiť konflikt

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij reční počas zhromaždenia na Námestí nezávislosti v Kyjeve 9. marca 2014. FOTO TASR/AP

Po prílete do Kyjeva sa Chodorkovskij odobral na Námestie nezávislosti, kde sa stretol s ukrajinským politikom Jurijom Lucenkom.

Kyjev 9. marca (TASR) - Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij dnes pred ľuďmi zhromaždenými v centre Kyjeva vyhlásil, že Rusko sa spolupodieľalo na policajnom násilí proti demonštrantom, ktorí protestovali proti vláde medzičasom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.

Chodorkovskij, ktorý je jedným z najväčších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, odmietol aj tvrdenia Moskvy, že demonštranti v Kyjeve sú násilníckymi "neofašistami". "Ruská propaganda klame, ako vždy. Nie sú tu žiadni fašisti ani nacisti," vyhlásil Chodorkovskij.

Donedávna najznámejší ruský väzeň dodal, že sila proti demonštrantom bola použitá "po dohode s ruskými úradmi".

Protivládne nepokoje na Ukrajine si vyžiadali vyše sto obetí na životoch. V Kyjeve v dôsledku protivládnych demonštrácií došlo k zmene mocenských pomerov, ale situácia sa skomplikovala na Kryme, ktorého proruská vláda odmietla uznať legitimitu nového ukrajinského vedenia a obrátila sa na Moskvu so žiadosťou o pomoc a ochranu rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Prezident Putin vzápätí 1. marca požiadal Radu federácie, hornú komoru ruského parlamentu, o súhlas na vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu.

Senátori jeho žiadosť podporili, ale Putin to zatiaľ nevyužil a vojská na Krym nevyslal. O rusky hovoriacich vojakoch, ktorí sa po Kryme pohybujú v uniformách bez rozlišovacích znakov, sú vybavení najmodernejšou ruskou technikou a presúvajú sa autami s ruskými ŠPZ, tvrdí, že ide o oddiely miestnej domobrany.

Chodorkovskij pricestoval do Kyjeva v sobotu a ihneď sa odobral na Námestie nezávislosti, kde sa stretol s ukrajinským politikom Jurijom Lucenkom.

Pripravenosť odísť na Ukrajinu a pokúsiť sa zabrániť krviprelievaniu Chodorkovskij oznámil v pondelok. Vyslovil predpoklad, že prítomnosť nezávislých a v zahraničí známych ľudí Ukrajine môže pomôcť odvrátiť eskaláciu konfliktu.

Chodorkovskij vo svojom vyhlásení napísal, že Ukrajina sa dostala na pokraj občianskej vojny zásluhou konania nekompetentných politikov. Upozornil, že by to bola tragédia pre milióny ukrajinsko-ruských rodín a mala by vážne dôsledku na situáciu v Rusku i na jeho postavenie na medzinárodnej scéne.

"Táto kríza prinesie utrpenie všetkým," zdôraznil. "Mám priateľov Ukrajincov, v rodine mám Ukrajincov. Tak ako pre mnohých z nás, aj pre mňa je to osobná vec," dodal Chodorkovskij, ako informovala agentúra UNIAN.