Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Nemecko potvrdilo prílet Chodorkovského do Berlína

Michail Chodorkovskij Foto: FOTO TASR/AP

Jeho bývalý obchodný partner Platon Lebedev dnes tiež so svojimi advokátmi posúdi možnosti podania žiadosti o milosť.

Moskva 20. decembra (TASR) - Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij priletel dnes popoludní - po prepustení z ruského väzenia - súkromným lietadlom z Petrohradu do Berlína. Jeho prílet oznámilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

"Môžem potvrdiť, že Michail Chodorkovskij pristál dnes na letisku Berlín-Schönefeld,"citovala hovorcu ministerstva agentúra Reuters.

Prítomnosť Chodorkovského v Berlíne potvrdil priamo aj bývalý nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher. Podľa hovorcu nemeckej konzultačnej spoločnosti OBO Betttermann požiadal Gescher šéfa spoločnosti Ulricha Bettermanna o poskytnutie lietadla pre Chodorkovského na dnešné popoludnie, keď Putin oznámil, že mu dá milosť.

Na snímke, ktorá pochádza od majiteľa webovej stránky khodorkovsky.ru, bývalý šéf nemeckej diplomacie Hans-Dietrich Genscher (vpravo) a bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij si podávajú ruku na berlínkom letisku Schönefeld v piatok 20. decembra 2013.Bývalý šéf ropného koncernu Jukos Michal Chodorkovskij, ktorému v piatok prezident Vladimir Putin udelil milosť, hneď po prepustení z väzenského tábora odletel do Nemecka, kde sa lieči jeho ťažko chorá matka.Chodorkovskij strávil vo väzení viac ako desať rokov za daňové úniky a podvody. Jeho zatknutie v roku 2003 a následné súdne procesy boli považované za trest zo strany Putina za Chodorkovského politické ambície.Zámer udeliť Chodorkovskému milosť Putin nečakane oznámil vo štvrtok 19. decembra 2013 v Moskve tesne po oficiálnom skončení výročnej tlačovej konferencie. Ako dôvod uviedol humanitárne dôvody, keďže má matku ťažko chorú, ako aj fakt, že absolvoval už viac ako desať rokov trestu.
Foto: TASR/AP
Bývalý šéf ropného koncernu Jukos Michal Chodorkovskij, ktorému dnes prezident Vladimir Putin udelil milosť, hneď po prepustení z väzenského tábora odletel do Nemecka, kde sa lieči jeho ťažko chorá matka. Informovali o tom viaceré ruské médiá a potvrdila to aj tlačová služba federálnej správy nápravno-výchovných zariadení.

Server Gazeta.ru však napísal, že sa jeho matka v súčasnosti nachádza v Rusku.

Agentúra Associated Press citovala Chodorkovského otca Borisa, ktorý jej povedal, že je spolu s manželkou Mariou v Moskve a do Nemecka priletia v sobotu.

Chodorkovskij strávil vo väzení viac ako desať rokov za daňové úniky a podvody. Jeho zatknutie v roku 2003 a následné súdne procesy boli považované za trest zo strany Putina za Chodorkovského politické ambície.

Zámer udeliť Chodorkovskému milosť Putin nečakane oznámil vo štvrtok v Moskve tesne po oficiálnom skončení výročnej tlačovej konferencie. Ako dôvod uviedol humanitárne dôvody, keďže má matku ťažko chorú, ako aj fakt, že absolvoval už viac ako desať rokov trestu.

Výnos o omilostení Putin podpísal dnes.


Lebedev sa stretne s právnikmi, aby diskutovali o žiadosti o milosť

Platon Lebedev, bývalý predseda rady riaditeľov skupiny MENATEP a bývalý obchodný partner Michaila Chodorkovského, dnes so svojimi advokátmi posúdi možnosti podania žiadosti o milosť. Uviedol to dnes jeho advokát Alexej Mirošničenko s tým, že rozhodnutie v tejto veci oznámia ešte dnes večer.

Chodorkovskij je spolu so svojím obchodným spoločníkom Platonom Lebedevom vo väzení od roku 2003. V roku 2005 ich odsúdili za daňové úniky ropnej spoločnosti Jukos. V ďalšom procese boli v roku 2010 odsúdení za krádež ropy a pranie špinavých peňazí.

Ako informovali ruské agentúry, dnes so svojimi právnikmi možnosť podať žiadosť o milosť prediskutuje aj Lebedev. Podobne ako Chodorkovskij, aj on doteraz takú možnosť odmietal, pretože to vnímal ako priznanie viny.

Chodorkovskij i Lebedev vnímali svoje trestné stíhanie ako pomstu za to, že sa postavili proti politike Kremľa.