Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Opozícia vyzvala šéfa čiernohorskej diplomacie na demisiu

Igor Lukšič. Foto: TASR-Vladimír Benko/MZVaEZ SR

Čiernohorský rezort diplomacie pátra po zdroji úniku obsahu chúlostivého protokolu, ktorý pochádza z čiernohorskej ambasády v Berlíne.


Podgorica/Berlín 25. apríla (TASR) - Rusko výrazne zredukovalo svoju angažovanosť v záujme rozvoja čiernohorskej ekonomiky so zámerom destabilizovať krajinu. Túto tézu vyslovil v rozhovore so šéfom nemeckej diplomacie Frankom-Walterom Steinmeierom z 24. marca čiernohorský minister zahraničných vecí Igor Lukšič.

Prepis rozhovoru zverejnili v uplynulých dňoch čiernohorské médiá a rezort diplomacie v Podgorici medzičasom potvrdil autenticitu zverejneného textu. Informácie priniesli internetový server BalkanInsight.com, ako aj spravodajská televízia TVN24.

Dialóg oboch ministrov sa sústredil na hospodársku situáciu v postjuhoslovanskej republike.

Lukšič v tejto súvislosti spomenul Rusko a poznamenal, že hospodárske problémy súvisiace s jeho postupom vyvolávajú nespokojnosť v spoločnosti. Súčasne poznamenal, že záujmom Moskvy nahrávajú aj signály vysielané srbskou pravoslávnou cirkvou, týkajúce sa jej negatívneho postoja k úsiliu balkánskej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Miestna opozícia vyzvala šéfa diplomacie na demisiu s tým, že jeho vyjadrenia predstavujú neuveriteľný útok na značnú časť populácie krajiny.

Čiernohorský rezort diplomacie pátra po zdroji úniku obsahu chúlostivého protokolu, ktorý pochádza z čiernohorskej ambasády v Berlíne.