Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chorváti odškodnia obete znásilnenia počas občianskej vojny

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Obete, počet ktorých zostáva neznámy, dostanú jednorazové odškodné v prepočte 13.200 eur a mesačne budú dostávať príspevok 330 eur.


Záhreb 29. mája (TASR) - Chorvátsky parlament prijal dnes zákon, ktorý priznáva odškodné obetiam znásilnenia počas vojny o nezávislosť Juhoslávie v rokoch 1991-95.

Obete, počet ktorých zostáva neznámy, dostanú jednorazové odškodné v prepočte 13.200 eur a mesačne budú dostávať príspevok 330 eur. Okrem toho budú mať bezplatné právne poradenstvo a zdravotnú starostlivosť, uviedla agentúra Reuters.

"Takáto právna norma je vo svete ojedinelá, pričom ide o prvý prípad prijatia podobnej legislatívy v tomto regióne," povedal chorvátsky minister obrany Predrag Matič.

Zákon, ktorý vstúpi do platnosti na budúci rok v januári, podporilo pri hlasovaní 86 poslancov chorvátskeho parlamentu, traja zákonodarcovia sa zdržali.

Chorvátsko získalo nezávislosť v roku 1991, následne však muselo bojovať s povstalcami z radov tamojšej srbskej menšiny, podporovanými juhoslovanskou armádou, ktorá bola proti jeho suverenite.

V susednej Bosne bolo počas občianskej vojny v rokoch 1992-95 znásilnených približne 20.000 žien. Tie, ktoré žijú v tamojšej Federácii Bosny a Hercegoviny, dostávajú mesačné príspevky ako civilné obete vojny.

V Republike srbskej, druhej entite Bosny a Hercegoviny, však musia obete znásilnenia absolvovať zdĺhavý proces dokazovania spáchaných zločinov, ak chcú dostať odškodné. Mnohých to preto od týchto nárokov odrádza.