Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Chorvátska vláda prišla o tesnú väčšinu v parlamente

Chorvátsko Foto: FOTO TASR/AP

Chorvátska vláda prišla v uplynulých dňoch o väčšinu v zákonodarnom zbore, keď sa poslanec jednej z menších koaličných strán rozhodol rozšíriť rady opozičných zákonodarcov.

Záhreb 9. marca (TASR) - Chorvátska vláda prišla v uplynulých dňoch o väčšinu v zákonodarnom zbore, keď sa poslanec jednej z menších koaličných strán rozhodol rozšíriť rady opozičných zákonodarcov. Pre vládnu štvorkoalíciu to znamená, že má v 151-člennom parlamente 75 poslancov, píše tlačová agentúra APA.

Generálny tajomník chorvátskych sociálnych demokratov Igor Dragovan reagoval však na tieto správy s upokojujúcimi slovami, v zmysle ktorých vládnutie súčasnej koalície, ani jej stabilita nie sú napriek rôznym špekuláciám ohrozené.

V prípade potreby môže vláda v Záhrebe rátať ešte s podporou niektorých nezávislých poslancov, ktorých sedí v parlamente aktuálne sedem, ale aj ôsmich predstaviteľov etnických menšín, z ktorých dvaja kabinet už podporujú.

Aj keď aktuálny vývoj v parlamente prácu vládneho kabinetu neohrozí, môže ju sťažiť vzhľadom na nutnosť hľadať väčšinu pre každú iniciatívu.

Mimoriadne komunálne voľby, v ktorých sa počas víkendu rozhodovalo o starostoch a miestnych zastupiteľstvách v celkove deviatich mestách a ôsmich obciach balkánskej krajiny, nepriniesli pre vládny tábor zväčša radostné výsledky.

Práve tieto voľby boli vnímané ako test pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami na sklonku roka.