Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Chorvátske pobrežie zasiahlo podmorské zemetrasenie s magnitúdou 4,7

Obyvatelia, evakuovaní z ich domovov v severotalianskej Mirandole 29.mája 2012. Foto: TASR/AP

Epicentrum otrasov sa podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra nachádzalo osem kilometrov západne od chorvátskeho mesta Split a 167 kilometrov západne od bosnianskej metropoly Sarajevo.


Záhreb/Split 9. decembra (TASR) - Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 4,7 zasiahlo dnes strednú časť chorvátskeho pobrežia, oznámili chorvátski seizmológovia.

Epicentrum otrasov sa podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) nachádzalo osem kilometrov západne od chorvátskeho mesta Split a 167 kilometrov západne od bosnianskej metropoly Sarajevo. Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 22 kilometrov.

K otrasom, ktoré podľa portálu novín Večernji list trvali asi desať sekúnd, došlo o 13.57 h SEČ. Záchvevy pôdy však boli citeľné aj na okolitých ostrovoch a pozdĺž pobrežia.

Mapa Chorvátska.
Foto: www.google.com


Zemetrasenie vyvolalo v oblasti paniku. Ľudia na mnohých miestach vybehli z budov, nijaké správy o obetiach či vážnych materiálnych škodách však doposiaľ nie sú známe.

Viacerí obyvatelia Splitu uviedli, že v dôsledku zemetrasenia im v domoch popadali na zem predmety z poličiek. Mnohí v strachu pred ďalšími otrasmi radšej vyšli na ulicu alebo niektoré z námestí, doplnila chorvátska agentúra HINA.

V Splite a jeho okolí na niektorých miestach popraskali cesty a múry budov, ale aj okná a sklené výplne; v obchodoch povypadával tovar z regálov. V Splite bol preventívne uzatvorený jeden z tunelov.