Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky expremiér Sanader je vinný, za úplatky si odsedí 10 rokov

Ivo Sanader pred súdom v Záhrebe Foto: TASR/AP

Ivo Sanader všetky obvinenia dôrazne popiera a tvrdí, že za celým procesom stoja jeho politickí rivali.

Záhreb 20. novembra (TASR) - Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera odsúdili dnes na desať rokov väzenia za prijatie úplatkov od dvoch zahraničných spoločností. Prokuratúra žiadala súd o udelenie 15-ročného trestu.

Expremiéra usvedčili z prebratia nelegálnej provízie od rakúskej banky Hypo Alpe-Adria za dohodnutie pôžičky. Rovnako mal vziať úplatok vo výške desať miliónov eur od maďarskej ropnej spoločnosti MOL za nevýhodnú privatizáciu bývalej chorvátskej štátnej ropnej spoločnosti INA.

Sanader všetky obvinenia dôrazne popiera a tvrdí, že za celým procesom stoja jeho politickí rivali. Chorvátsky expremiér je vôbec najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorého odsúdili za korupciu v niektorej z krajín, uchádzajúcich sa o vstup do EÚ. Proti dnešnému rozsudku je možné ešte podať odvolanie.

Chorvátsko má vstúpiť do EÚ v júli 2013 a Brusel preto pozorne monitoruje jeho snahy v boji proti zločinu a korupcii.

Sanader podal demisiu ako premiér v júni 2009, v polovici svojho druhého funkčného obdobia, a to bez vysvetlenia. V decembri 2010, keď už čelil obvineniam, ušiel do Rakúska, ale tam ho zatkli a nasledujúci rok v júli vydali do Chorvátska, aby mohol byť postavený pred súd.