Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Chorvátskeho expremiéra Sanadera odsúdili na dva a pol roka väzenia

Na archívnej snímke Ivo Sanader Foto: TASR/AP

Sudkyňa Jasna Galešičová zároveň Sanaderovi nariadila, aby do štátnej pokladnice vrátil 3,6 milióna chorvátskych kún (takmer polmilióna eur).

Záhreb 22. októbra (TASR) - Na dva a pol roka väzenia odsúdili v pondelok v Záhrebe chorvátskeho expremiéra Iva Sanadera, ktorého usvedčili z obohacovania sa vo vojnovom konflikte. Proti verdiktu okresného súdu sa môže Sanader ešte odvolať, informovala chorvátska tlačová agentúra HINA.

Sudkyňa Jasna Galešičová zároveň Sanaderovi nariadila, aby do štátnej pokladnice vrátil 3,6 milióna chorvátskych kún (takmer polmilióna eur). Tie mal expremiér získať z provízií od rakúskej banky Hypo Alpe-Adria za dosiahnutie dohody o úvere pre Chorvátsko.

K predmetnej dohode došlo v 90. rokoch, kedy Chorvátsko viedlo vojnu za nezávislosť. Sanader, ktorý vtedy zastával funkciu námestníka ministra zahraničných vecí, bol v tejto súvislosti obvinený z obohacovania sa vo vojnovom konflikte. Politik na súde všetky obvinenia poprel.

Chorvátskeho expremiéra odsúdili v súvislosti s týmto prípadom už v roku 2012. Usvedčili ho vtedy z prebratia nelegálnej provízie od rakúskej banky Hypo Alpe-Adria za dohodnutie pôžičky. Rovnako mal vziať úplatok vo výške desať miliónov eur od maďarskej ropnej spoločnosti MOL za nevýhodnú privatizáciu bývalej chorvátskej štátnej ropnej spoločnosti INA.

Chorvátsky ústavný súd však v roku 2015 rozsudok v prípade Hypo Alpe-Adria zrušil a pre procesné chyby nariadil opakovanie súdneho konania.

Sanader podal demisiu ako premiér v júni 2009, v polovici svojho druhého funkčného obdobia, a to bez vysvetlenia. V decembri 2010, keď už čelil obvineniam v týchto kauzách, ušiel do Rakúska. Tam ho ale zatkli a nasledujúci rok v júli vydali do Chorvátska, aby mohol byť postavený pred súd.

Výberová chronológia káuz chorvátskeho expremiéra Iva Sanadera



30. apríla 2000 - Delegáti zjazdu Chorvátskeho demokratického zväzu (HDZ) zvolili za svojho predsedu Iva Sanadera.



23. decembra 2003 - Ivo Sanader, predseda HDZ, sa stal prvýkrát chorvátskym premiérom na základe výsledkov novembrových volieb.



12. januára 2008 - Predseda HDZ Sanader sa stal opäť chorvátskym premiérom.



1. júla 2009 - Ivo Sanader nečakane odstúpil z premiérskej funkcie a uviedol, že po 20 rokoch sa rozhodol pre úplný odchod z politiky.



14. októbra 2010 - Expremiér Sanader požiadal parlament o vrátenie svojho poslaneckého mandátu. Vyše roka po svojej náhlej rezignácii z vlády sa tak vrátil do politiky ako poslanec parlamentu.



9. decembra 2010 - Chorvátsky expremiér Sanader ušiel z krajiny iba niekoľko hodín po tom, ako médiá zverejnili, že prokuratúra požiadala parlament, aby ho zbavil imunity pred trestným stíhaním a aby bol zadržaný a umiestnený do väzby. Chorvátsky parlament krátko nato zbavil Sanadera imunity, čím otvoril cestu jeho možnému zatknutiu, o ktoré požiadala prokuratúra v rámci protikorupčného vyšetrovania. Na expremiéra vydala chorvátska polícia medzinárodný zatykač.



10. decembra 2010 - Medzinárodne hľadaného bývalého chorvátskeho premiéra zadržali rakúske bezpečnostné orgány na Tauernskej diaľnici v spolkovej krajine Salzbursko. Šéf chorvátskej kriminálnej polície Vitomir Bijelič vtedy vyhlásil, že Sanader plánoval nastúpiť do lietadla smerujúceho z nemeckého Mníchova do Washingtonu (USA).



12. decembra 2010 - Ivo Sanader na výsluchu pred rakúskym sudcom poprel obvinenia z korupcie a organizovaného zločinu.



13. decembra 2010 - Chorvátska justícia potvrdila, že dala zmraziť Sanaderov majetok. Na podnet záhrebského súdu zmrazili Sanaderovi v Rakúsku 1,36 milióna eur, ktoré našli predovšetkým v jeho trezoroch v podobe hotovosti a cenných papierov. V Chorvátsku zablokovali rodine Sanaderovcov 2,58 milióna eur v podobe hotovosti a hnuteľného i nehnuteľného majetku.



9. mája 2011 - Rakúsky súd rozhodol o vydaní Sanadera na trestné stíhanie do vlasti, kde čelí obvineniam z korupcie.



18. júla 2011 - Rakúsko vydalo Sanadera do Chorvátska. Expremiéra previezli do väzenia Remetinec v Záhrebe. Chorvátske úrady ho prevzali na slovinsko-chorvátskom hraničnom priechode Bregana.



21. júla 2011 - Bývalý chorvátsky premiér po prvý raz vypovedal pred vyšetrovateľmi, ktorí vyšetrovali jeho päť korupčných káuz. Okrem iného údajne plánoval vytvoriť čierne fondy pre svoju stranu Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ). Tiež čelil obvineniam, že zinkasoval sedem miliónov eur za to, že maďarskému ropnému koncernu MOL umožnil získať väčšinový podiel v chorvátskej ropnej spoločnosti INA. MOL obvinenia kategoricky poprel.



31. augusta 2011 - Chorvátska štátna prokuratúra obžalovala bývalého premiéra Iva Sanadera z korupcie a zneužívania právomocí, ktorých sa mal dopustiť prijímaním úplatkov výmenou za získanie pôžičky od rakúskej banky Hypo Alpe Adria pre Chorvátsko.



23. septembra 2011 - Chorvátska prokuratúra obžalovala Sanadera z toho, že v roku 2008 prijal úplatok od maďarskej energetickej skupiny MOL výmenou za zaistenie dominantného postavenia v chorvátskej ropnej a plynárenskej spoločnosti INA.



7. decembra 2011 - Ústavný súd Chorvátska rozhodol, že už pominuli dôvody na pokračovanie väzobného stíhania bývalého premiéra Iva Sanadera. Súd konštatoval, že Sanadera musia prepustiť z väzenia do 12. decembra a ďalej pokračovať v súdnom procese s ním na slobode.



16. decembra 2011 - Z korupcie obvineného Sanadera prepustili z väzby po zložení kaucie vo výške 1,6 milióna eur. Sanader tak mohol počas prebiehajúceho súdneho procesu zostať na slobode. Nesmel však opustiť metropolu Záhreb a musel odovzdať cestovný pas.



16. apríla 2012 - Bývalý chorvátsky premiér Ivo Sanader odmietol na súde v Záhrebe obvinenia, že on a jeho strana Chorvátsky demokratický zväz (HDZ) spreneverili takmer desať miliónov eur verejných financií.



20. novembra 2012 - Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera odsúdili na desať rokov väzenia za prijatie úplatkov od dvoch zahraničných spoločností. Prokuratúra žiadala súd o udelenie 15-ročného trestu.



17. apríla 2013 - Obvineniam z poškodenia štátneho rozpočtu o najmenej 26,4 milióna kún čelia v procese, ktorý sa dnes začal na súde v Záhrebe, niekdajší chorvátsky premiér Ivo Sanader a ďalší dvaja obžalovaní. Všetci sa trestnej činnosti mali dopustiť v súvislosti s predajom budovy chorvátskemu ministerstvu pôdohospodárstva.



11. marca 2014 - Sanadera a najväčšiu politickú stranu krajiny, Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), uznali vinnými z manipulovania verejnými tendrami a zneužívania štátnych fondov. Súd v Záhrebe mu udelil deväťročný trest.



13. júna 2014 - Najvyšší súd Chorvátska potvrdil odsudzujúci rozsudok nad bývalým premiérom Ivom Sanaderom, ktorého nižší súd v Záhrebe uznal vinným z korupcie pri predaji štátnej ropnej spoločnosti INA maďarskej ropnej a plynárenskej skupine MOL. Rozhodnutie zmiernilo Sanaderov trest z desiatich na osem a pol roka.



26. októbra 2014 - Srdcová arytmia si vynútila prevoz chorvátskeho expremiéra Iva Sanadera, odpykávajúceho si trest väzenia za korupciu, do nemocnice.



27. júla 2015 - Chorvátsky ústavný súd nariadil nový súdny proces v prípade bývalého premiéra Iva Sanadera. Svoje rozhodnutie odôvodnil procedurálnymi chybami v predchádzajúcom konaní. Prípad sa vrátil nazad na opätovné prerokovanie pred nižší súd v Záhrebe.



1. októbra 2015 - Najvyšší chorvátsky súd zrušil aj tretí, posledný rozsudok v korupčnej afére bývalého premiéra Iva Sanadera. Za defraudáciu prostriedkov zo štátnej pokladnice dostal Sanader deväť rokov väzenia a pokutu takmer dva milióny eur.



25. novembra 2015 - Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera - po zrušení viacerých rozsudkov za údajnú korupciu - prepustili bez zloženia kaucie alebo iných záruk z väzenského zariadenia Remetinec v Záhrebe.