Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko a Slovinsko zaviedli dennú kvótu utečencov zo Srbska

Migranti sedia v tieni tabúľ s nápismi Chorvátsko a EÚ na železničnej stanici v chorvátskom meste Tovarnik na východných hraniciach so Srbskom Foto: TASR/AP

Opatrenie Chorvátska a Slovinska zrejme povedie k ďalšiemu zhoršeniu situácie utečencov v Grécku a pozdĺž celej balkánskej trasy.

Belehrad 26. februára (TASR) - Chorvátsko a Slovinsko formálne informovali Srbsko, že odteraz neprijmú denne viac ako 500 utečencov, ktorí po tzv. balkánskej trase smerujú do Rakúska a najmä Nemecka. Oznámil to dnes v Belehrade srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič.

"Včera v noci sme dostali túto informáciu od chorvátskej polície, ktorá ju zasa obdržala od slovinskej polície," citovala Stefanoviča agentúra Tanjug.

Srbsko podľa neho požadovalo od svojich oboch severných susedov písomné potvrdenie, aby mohlo dokázať, že si túto kvótu nevymyslelo.

Stefanovič tiež uviedol, že v Srbsku sa momentálne nachádza asi 2000 ľudí, ktorí chcú pokračovať v ceste do západnej Európy.

Opatrenie Chorvátska a Slovinska zrejme povedie k ďalšiemu zhoršeniu situácie utečencov v Grécku a pozdĺž celej balkánskej trasy. V Grécku uviazli tisíce migrantov po tom, čo prísne obmedzenia zaviedlo Macedónsko. Do Grécka prichádza v týchto dňoch cez Turecko v priemere asi 2000 migrantov denne.