Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko je po vstupe do EÚ akcionárom EIB

Vlajky Chorvátska a EÚ sú vidieť v Záhrebe 29. júna 2013. Foto: TASR/AP

Chorvátsko môže žiadať o európske granty.

Brusel 1. júla (TASR) - Chorvátsko, ktoré sa dnes stalo 28. členským štátom Európskej únie, sa zároveň stalo aj akcionárom Európskej investičnej banky (EIB).

V správe EIB pre médiá sa uvádza, že táto banka poskytuje úvery Chorvátsku už viac ako 12 rokov. Okrem toho sa Chorvátsko stalo prvou krajinou vôbec, ktorá ťažila z technickej iniciatívy JASPERS ešte predtým, ako sa stalo členom EÚ. Iniciatíva JASPERS (Spoločná pomoc na podporu projektov v európskych regiónoch) poskytuje príslušným členským krajinám únie podporu potrebnú pri príprave kvalitných hlavných projektov, ktoré budú spolufinancované z fondov EÚ.

Prezident EIB Werner Hoyer dnes zablahoželal Chorvátom k členstvu v Európskej únii a dodal, že chorvátsky úspech je dobrým príkladom pre ostatné krajiny v regióne západného Balkánu, ktoré pracujú pre dosiahnutie stability a prosperity. "EIB ako banka EÚ bude aj naďalej financovať prioritné projekty v Chorvátsku, aby vybudovala pre krajinu lepšie pozície na to, aby mohla čeliť súčasným a budúcim ekonomickým výzvam," uviedol Hoyer.

EIB pôsobí v Chorvátsku od roku 2001 a doteraz tejto krajine poskytla úvery v celkovej výške 3,25 miliardy eur. Tieto zdroje pomohli Chorvátsku v rámci procesu integrácie do EÚ, s dôrazom na plnenie prístupových kritérií a harmonizáciu s hospodárskym vývojom v únii.

V súčasnosti aktivity EIB pokrývajú dôležité odvetvia ekonomiky krajiny, od základnej infraštruktúry v oblasti dopravy, životného prostredia a energetiky až po výrobu a sektor služieb, vrátane podpory pre malé a stredné podniky.

EIB za týmto účelom úzko spolupracuje so zavedenými štátnymi a súkromnými finančnými inštitúciami. Takmer polovica úverov od EIB v Chorvátsku (48 %) do dnešného dňa spočívala v podpore malých a stredných podnikov.

Chorvátsko už ako člen EÚ bude Chorvátsko bude oprávneným žiadateľom grantov EÚ.