Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chorvátski zákonodarcovia vyjadrili nedôveru premiérovi Oreškovičovi

Na snímke chorvátsky premiér Tihomir Oreškovič. Foto: TASR/AP

Pád chorvátskej vlády, ktorá začala úradovať iba koncom januára, môže vyústiť do predčasných volieb.

Záhreb 16. júna (TASR) - Chorvátsky parlament potvrdil dnes očakávaný pád vlády na čele s nestraníckym premiérom Tihomirom Oreškovičom, ktorému pri dnešnom hlasovaní veľká väčšina poslancov vyjadrila nedôveru. Agentúra DPA uviedla, že príslušný návrh získal v 151-člennom zhromaždení 125 hlasov, zatiaľ čo 15 zákonodarcov hlasovalo proti a dvaja sa zdržali hlasovania.

Vyjadrenie nedôvery Oreškovičovi presadzovala konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá bola v uplynulých mesiacoch hlavnou silou koaličnej vlády v Chorvátsku. Jej spoluprácu s Oreškovičom a partnerskou stranou Most však narušili nezhody. Predseda HDZ Tomislav Karamarko ešte začiatkom júna vyhlásil, že Oreškovič stratil dôveru jeho strany, a v stredu oznámil svoj "symbolický" odchod z postu vicepremiéra.

Pád chorvátskej vlády, ktorá začala úradovať iba koncom januára, môže vyústiť do predčasných volieb, ak HDZ ako najsilnejšia parlamentná strana v jednomesačnej lehote nenájde v parlamente dosť hlasov na to, aby získala väčšinovú podporu pre svojho nového kandidáta na premiéra - doterajšieho ministra financií Zdravka Mariča.

Druhé najsilnejšie zoskupenie - opozičná Sociálnodemokratická strana Chorvátska na čele s expremiérom Zoranom Milanovičom - podporilo dnes návrh na vyslovenie nedôvery Oreškovičovi, trvá však na bezodkladnom vypísaní predčasných volieb.