Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko odpustí dlhy 60.000 najchudobnejších obyvateľov

Vojnoví veteráni oslavujú na námestí v Záhrebe 16. novembra 2012 Foto: TASR/AP

Vláda sa s cieľom pomôcť sociálne najslabšej skupine zbaviť sa dlhov dohodla s bankami, daňovými úradmi, telekomunikačnými firmami a celým radom ďalších štátnych podnikov.

Záhreb 30. januára (TASR) - Chorvátska vláda plánuje odpustiť dlhy zhruba 60.000 najchudobnejších obyvateľov. Vláda sa s cieľom pomôcť sociálne najslabšej skupine zbaviť sa dlhov dohodla s bankami, daňovými úradmi, telekomunikačnými firmami a celým radom ďalších štátnych podnikov. Do programu sa zapoja aj mestá a obce. Informovala o tom agentúra APA.

Chorvátska vláda v polovici januára iniciovala projekt pod názvom Nový začiatok. Program je určený pre poberateľov sociálnych dávok a ľudí s nízkym príjmom, ktorých dlhy nepresahujú 35.000 kún (4546,93 eura). Dlh sa odpustí tým obyvateľom, ktorí nevlastnia žiadny majetok vhodný na vyrovnanie dlhov a ich bankové kontá sú zablokované vyše jedného roka.

Pre poberateľov sociálnej podpory sa program spustí už na budúci týždeň, keď budú môžu podávať žiadosti o odpustenie dlhu. Slabo zarábajúci obyvatelia prídu na rad v apríli. Program je pre obidve skupiny otvorený do konca júna.

Telekomunikačné spoločnosti a banky odpustia svojim klientom dlhy v maximálnej výške 10.000 kún, daňové úrady a štátne podniky pôjdu do sumy najviac 25.000 kún. Do programu sa zapoja nielen menšie obce, ale aj štyri najväčšie mestá Záhreb, Rijeka, Split a Osijek, ktoré chcú svojim rezidentom odpustiť dlhy za komunálne služby až do výšky 25.000 kún.

Podľa údajov chorvátskej vlády vysoká zadlženosť viedla k zablokovaniu bankových účtov približne 320.000 obyvateľov. Ich celkové dlhy dosahujú 28 miliárd kún, zadlženosť 60.000 najchudobnejších Chorvátov je vyčíslená na 210 miliónov kún.

(1 EUR = 7,6975 HRK)