Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky parlament si v čase politickej krízy zvolil nového predsedu

Chorvátsko by sa malo stať členskou krajinou únie od 1. júla tohto roku. Foto: FOTO TASR/AP

Jandrokovič z vládneho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) bol zvolený pomerom hlasom 76 k 13.

Záhreb 5. mája (TASR) - Chorvátsky parlament si dnes zvolil za nového predsedu Gordana Jandrokoviča, keďže predchádzajúci odstúpil práve v období rozpadu vládnej koalície a vládnej krízy v tomto najnovšom členskom štáte Európskej únie.

Jandrokovič z vládneho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) bol zvolený pomerom hlasom 76 k 13. Parlament potom oznámil prestávku, ktorá bude trvať, kým sa neuskutočnia komunálne voľby naplánované na 21. mája.

Účelom parlamentnej mesačnej prestávky je očividne získať čas pre chorvátskeho konzervatívneho premiéra Andreja Plenkoviča, ktorý potrebuje nových spojencov, keďže menší koaličný partner Most minulý týždeň odišiel z vládnej koalície. Politicky napádaný Plenkovič sa chce vyhnúť druhým predčasným parlamentným voľbám za necelý rok.

Jandrokovič bol zvolený vďaka opozičnému zákonodarcovi, ktorý pomohol aj Plenkovičovmu ministrovi financií Zdravkovi Maričovi prežiť vo štvrtok hlasovanie o vyslovení nedôvery. Jandrokovičov predchodca Božo Petrov bol zo spomínanej liberálnej strany Most.