Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko prijalo sporný zákon zameraný proti oznamovateľom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

O návrhu zákona zameraného proti oznamovateľom sa v krajine diskutovalo už niekoľko mesiacov a kritizuje ho aj Rada Európy, hlavný európsky orgán na ochranu ľudských práv.

Záhreb 14. marca (TASR) - Chorvátsky parlament schválil sporný zákon, ktorý by mohol penalizovať oznamovateľov za poskytnutie informácií zo súdnych vyšetrovaní médiám, informovali vo štvrtok tamojšie médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

O návrhu zákona zameraného proti oznamovateľom sa v krajine diskutovalo už niekoľko mesiacov a kritizuje ho aj Rada Európy, hlavný európsky orgán na ochranu ľudských práv.

Po protestoch novinárskych združení a podporovateľov opozície bola z pôvodného návrhu vypustená pasáž, ktorá umožňovala trestné stíhanie novinárov za zverejnenie informácií získaných od oznamovateľov.

Kritici však tvrdia, že prácu novinárov by stále mohla brzdiť hrozba trestu pre oznamovateľov. Nový zákon je neformálne známy ako "Lex AP" podľa iniciál premiéra Andreja Plenkoviča.

Podľa opozície chce zákonom podporovať krytie korupčných obchodov svojich straníckych kolegov. Premiér tiež čelí rastúcej kritike za vzťah medzi jeho vládou a súdnictvom.

Začiatkom februára parlament na Plenkovičov podnet zvolil za hlavného prokurátora kontroverzného Ivana Turudiča, ktorý bol dovtedy sudca Najvyššieho trestného súdu. Je obvinený, že podľa uniknutých informácií z vyšetrovacích spisov bol v priateľskom kontakte s viacerými osobami podozrivými z korupcie. Ani jeden z chorvátskych ústavných sudcov sa preto v stredu na protest nezúčastnil na Turudičovej prísahe v parlamente.

Plenkovič dal tiež niekoľkokrát jasne najavo, že nechce spolupracovať s Európskou prokuratúrou (EPPO) bez obmedzení.

EPPO funguje od júna 2021 a jej úlohou je cezhraničné vyšetrovanie prípadov korupcie týkajúcich sa finančných prostriedkov Európskej únie. Oficiálne s EPPO spolupracuje 23 členských štátov EÚ vrátane Chorvátska.