Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chorvátska roľnícka strana vystupuje z EPP pre politiku Orbána

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Orbán minulý týždeň začal v Maďarsku plagátovú kampaň, ktorá útočí na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera ako údajného podporovateľa nezákonnej migrácie.

Záhreb 25. februára (TASR) - Chorvátska roľnícka strana (HSS) sa rozhodla vystúpiť z Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS), okrem iného aj pre politiku maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorého strana Fidesz je takisto súčasťou tohto európskeho politického bloku. Podľa stanoviska predsedníctva HSS, o ktorom informovala v pondelok tlačová agentúra DPA, sa "toto zoskupenie časom zmenilo".

Uvedená malá chorvátska strana, ktorá má bohaté tradície, má v súčasnosti v 151-člennom parlamente v Záhrebe štyroch zástupcov; v 751-člennom Európskom parlamente má len jediného poslanca.

Svoj odchod z EPP/EĽS zdôvodňuje najmä tým, že podnikatelia blízki Orbánovi skúpili médiá v Chorvátsku, ktoré teraz "šíria nenávisť". Kritizuje aj to, že v EPP/EĽS počuť len hlas najväčšej pravicovej strany Chorvátska - vládnuceho Chorvátskeho demokratického zväzu (HDZ).

Orbán minulý týždeň začal v Maďarsku plagátovú kampaň, ktorá útočí na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera ako údajného podporovateľa nezákonnej migrácie. Plagáty namierené proti Junckerovi a maďarsko-americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi vyvolali v radoch EPP/EĽS pohoršenie a výzvy na vylúčenie pravicovo-nacionalistického Fideszu.