Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Chorvátsku sa uskutočnia smútočné podujatia na Praljakovu pamiatku

Bosniansky Chorvát Slobodan Praljak, ktorý 29. novembra 2017 počas odvolacieho konania na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY) po vypočutí potvrdzujúceho verdiktu zrejme vypil jed, zomrel v nemocnici v Haagu. Foto: TASR/AP

Z predbežných výsledkov nariadenej súdnej pitvy vyplynulo, že Praljak sa zrejme otrávil kyanidom draselným známym pod názvom cyankáli.

Záhreb 10. decembra (TASR) - Chorvátska televízia v sobotu informovala, že vo štvrtok sa uskutočnila kremácia telesných pozostatkov bývalého generála Slobodana Praljaka, ktorý zomrel po tom, ako požil jed počas pojednávania súdu OSN pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii.

Z predbežných výsledkov nariadenej súdnej pitvy, ktorá sa uskutočnila v špecializovanom inštitúte v Rijswijku neďaleko Haagu, vyplynulo, že Praljak sa zrejme otrávil kyanidom draselným známym pod názvom cyankáli.

Praljaka ešte v roku 2013 odsúdili na 20-ročné väzenie za zločiny, ktoré údajne spáchal na východe rozdeleného mesta Mostar v Bosne a Hercegovine. Dňa 29. novembra, počas čítania rozsudku, ktorý v jeho prípade vynášal potvrdzujúci verdikt, Praljak vykríkol, že ho odmieta, a napil sa z fľaštičky. Tá podľa slov jeho právnej zástupkyne obsahovala jed. Sudca okamžite nariadil prerušenie pojednávania a fľaštičku si vyžiadal. Praljak zomrel po prevoze do nemocnice.

Holandské úrady i súd OSN teraz vyšetrujú okolnosti incidentu. Skúmajú najmä to, ako si Praljak mohol zaobstarať jed, keďže bol vo vyšetrovacej väzbe, a ako sa mu podarilo preniesť ho do súdnej siene.

Mnohí ľudia v Chorvátsku považujú Praljaka za hrdinu aj napriek jeho obvineniu z vojnových zločinov. Agentúra AP dodala, že v pondelok sa v Chorvátsku uskutočnia smútočné podujatia na uctenie si Praljakovej pamiatky.