Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko: Veteráni sa stiahli z kostola, stretnú sa s premiérom

Sprava predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, luxemburský premiér Xavier Bettel a v pozadí chorvátsky premiér Zoran Milanovič.Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Desiatky chorvátskych vojnových veteránov, ktorí sa zabarikádovali v kostole v metropole Záhreb, ukončili dnes večer svoj protest.

Záhreb 29. mája (TASR) - Desiatky chorvátskych vojnových veteránov, ktorí sa zabarikádovali v kostole v metropole Záhreb, ukončili dnes večer svoj protest. V pondelok by sa mali stretnúť s chorvátskym premiérom Zoranom Milanovičom, uviedla agentúra HINA.

Veteráni chorvátskej vojny za nezávislosť z rokov 1991-95 začali s protestom vlani v septembri na Námestí sv. Marka, na ktorom sa nachádza sídlo vlády.

Protestujúcich museli prichýliť v kostole tamojší kňazi po tom, ako sa polícia pokúsila rozohnať štvrtkový protest, ktorý sa začal krátko pred nočným pokojom o 22.00 h SELČ. Keď približne 130 účastníkov protestu vstúpilo do kostola, kňazi zablokovali hlavný vchod.

Jeden z protestujúcich pre agentúru HINA uviedol, že veteráni sa odišli z kostola späť na svoje stanovište. Ten istý zdroj tiež potvrdil, že na plánovanom pondelňajšom stretnutí veteránov s premiérom Milanovičom budú prítomné aj médiá.

Chorvátsko, ktoré má približne 4,3 milióna obyvateľov, registruje viac ako 500.000 účastníkov "vlasteneckej vojny" alebo "obrancov", čo je miestny výraz pre veteránov.

Tisíce veteránov, obzvlášť tých, ktorí boli v boji zranení alebo stále trpia psychickými traumami, sa cítia úradmi opomínaní. Organizácie, ktoré ich zastupujú, hovoria o veľmi vysokej miere samovrážd a násilných incidentov zo strany svojich členov. Presné čísla však nemajú.

Veteráni požadujú lepšie postavenie vrátane zlepšenia sociálnej a zdravotnej starostlivosti, pracovných miest a ďalších opatrení.