Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko vpustí denne na svoje územie maximálne 2500 migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prechod cez chorvátske územie bude Záhreb naopak zamietať ekonomickým migrantom, ale aj osobám, ktoré vycestovali za svojimi príbuznými žiadajúcimi o azyl v Nemecku či Rakúsku.

Záhreb 16. februára (TASR) - Chorvátsko sa chystá obmedziť počet migrantov, ktorým povolí prechod cez svoje hranice, na 2500 denne. Vpustení budú len migranti utekajúci z krajín postihnutých vojnou.

Prechod cez chorvátske územie bude Záhreb naopak zamietať ekonomickým migrantom, ale aj osobám, ktoré vycestovali za svojimi príbuznými žiadajúcimi o azyl v Nemecku či Rakúsku. Informovala o tom dnes chorvátska vláda, citovala ju agentúra AP.

Chorvátske ministerstvo vnútra uviedlo, že sa pre takéto opatrenie rozhodlo na základe obmedzení, ktoré už v rovnakej veci prijalo Slovinsko aj Rakúsko. Dodalo, že o svojich zámeroch už upovedomilo susedné balkánske krajiny.

Počet migrantov, ktoré krajina na svoje územie bude vpúšťať, pritom podľa slov ministerstva korešponduje s aktuálnym stavom na jej hraniciach. Ešte v minulom roku pritom prechádzalo cez takzvanú balkánsku trasu vedúcu z Grécka cez Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko denne vyše 10.000 migrantov, pripomenula AP.

Podľa informácií chorvátskeho ministerstva vnútra susedné Slovinsko počas uplynulého víkendu nevpustilo na svoje územie približne 200 migrantov.