Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

POŽIARE: Situácia v Chorvátsku sa lepší,v Taliansku úradujú podpaľači

Hasičské autá odchádzajú z okolia mestečkua Srinjine na pobreží Dalmácie, neďaleko Splitu 18. júla 2017. Foto: TASR/AP

Požiarnici odporučili občanom, aby - pokiaľ je to možné - zostali doma a nechali zatvorené okná. V prípade nutnosti opustiť byt by si mali zakryť oči i ústa.

Split 19. júla (TASR) - Upokojenie situácie v okolí Splitu, ktoré v utorok večer hlásili tamojší hasiči bojujúci s lesnými požiarmi, bolo iba dočasné.

V noci nadnes sa totiž plamene rozšírili aj na skládky komunálneho odpadu pri meste, ktorého okolie dočasne zasiahol mimoriadne nepríjemný zápach.

Požiarnici odporučili občanom, aby - pokiaľ je to možné - zostali doma a nechali zatvorené okná. V prípade nutnosti opustiť byt by si mali zakryť oči i ústa.

Tento problém sa však medzičasom tiež podarilo odstrániť.

Príslušné chorvátske úrady zdôraznili, že návštevníci Jadranu nie sú v ohrození.

Podľa chorvátskych médií sa síce kvalita ovzdušia v Splite a jeho okolí zlepšila a vznik nových požiarov zatiaľ nehrozí, avšak situácia sa neustále monitoruje, pretože má relatívne ďaleko od stabilizovanej a bezpečnej.



Plamene zničili v okolí Splitu už asi 4500 hektárov zalesneného alebo krovinatého územia.

Viacero požiarov v iných lokalitách Chorvátska - na ostrove Hvar, pri obci Klis v strednej Dalmácii a pri dedine Radošič - je pod kontrolou, na troch miestach zvádzajú ešte hasiči boj s plameňmi. Za najvážnejšiu označujú hasiči situáciu neďaleko obce Šestanovac, naďalej však horí aj v severnej časti pohoria Mosor neďaleko Splitu, kde však nie sú v ohrození ani ľudia, ani budovy.

Požiar píniového lesa je zrejme dielom podpaľačov



Už druhú osobu podozrivú z podpaľačstva zadržali v súvislosti s požiarom píniového lesa v oblasti Castel Fusano označovanej za "zelené pľúca" Ríma.

Po utorkovom zadržaní 22-ročného mladíka skončil dnes v rukách mužov zákona podozrivý 63-ročný muž.

Ďalší požiar vyčíňajúci severne od Ríma si dnes vynútil uzavretie časti úseku diaľnice A1, čo spôsobilo značné dopravné problémy.

Lietadlo počas hasenia lesného požiaru nad píniovým lesom v talianskom meste Castelfusano pri Ríme 18. júla 2017.
Foto: TASR/AP


Časť dopravnej tepny nesúcej meno Krištofa Kolumba, ktorá spája Rím s morským pobrežím, museli kvôli plameňom a hustému dymu dočasne uzavrieť už v pondelok.

Ako vyplýva z dnešného vyjadrenia šéfa talianskej civilnej ochrany Fabrizia Curcia, hasičov alarmovali v súvislosti s lesnými požiarmi a požiarmi krovinatých oblastí v tomto roku už 955-krát, čo predstavuje najvyšší počet za uplynulých desať rokov.



Iba v týždni od 10. do 17. júla hasiči reagovali na hlásenia o 325 takýchto požiaroch.

Plamene vyčíňajú v Taliansku fakticky od Toskánska na severe až po stredomorský ostrov Sicília na juhu krajiny. Počet tých aktívnych sa dnes pohyboval nad hranicou dvoch stoviek.

Zatiaľ sa táto situácia neprejavila poklesom záujmu turistov o Taliansko. Nebolo zaznamenané žiadne masové stornovanie dovoleniek ani zvýšenie počtu znepokojených návštevníkov.