Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky parlament schválil novú stredopravú vládu Oreškoviča

Na archívnej snímke Tichomir Oreškovič Foto: TASR/AP

Nová vláda chce urobiť krajinu atraktívnou pre zahraničné investície, jej predseda vidí nevyužitý potenciál najmä v oblastiach energetiky, cestovného ruchu a infraštruktúry.

Záhreb 23. januára (TASR) - Chorvátsky parlament schválil v piatok novú vládu vytvorenú stredopravou koalíciou, ktorú povedie nestranícky premiér Tihomir Oreškovič. Jeho kabinet pri hlasovaní neskoro večer podporilo 83 zo 151 poslancov, informovala agentúra Reuters.

Po týždňoch politickej neistoty, v ktorej sa Chorvátsko ocitlo po parlamentných voľbách z 8. novembra 2015, sformovalo dovtedy opozičné konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) koalíciu s proreformnou stranou Most. V parlamente majú obe strany nadpolovičnú väčšinu.

Oreškovič pred poslancami povedal, že cieľom jeho "reformnej vlády" je urobiť z Chorvátska "modernú krajinu, ktorá si zachová tradíciu a svojim občanom prinesie lepší život". Do roku 2020 musí krajina podľa neho prejsť transformáciou v troch dôležitých oblastiach, ktorými sú hospodársky rast, konkurencieschopnosť a kvalita života, informovala agentúra APA.

Nová vláda chce urobiť Chorvátsko atraktívnym pre zahraničné investície, jej predseda vidí nevyužitý potenciál najmä v oblastiach energetiky, cestovného ruchu a infraštruktúry. Premiér okrem toho prisľúbil zníženie nezamestnanosti, zvýšenie životnej úrovne či reformu zdravotníctva.

Oreškovič (50), nestraník a bývalý topmanažér vo farmaceutickom odvetví, ktorý takmer celý život prežil v Kanade, sa pri predstavení programu svojej vlády zameral na ekonomické témy. Spomenul krátko aj utečeneckú krízu, keď uviedol, že vláda v Záhrebe bude hovoriť s partnermi v regióne, ale súčasne chrániť záujmy Chorvátska.