Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky premiér zrušil návštevu Belehradu, súvisí to so Šešeljom

Vojislav Šešelj na tlačovej konferencii v Belehrade, 13. novembra 2014 Foto: TASR

Ide o najnovší znak opätovného napätia medzi bývalými balkánskymi nepriateľmi, uviedla dnes agentúra Reuters. Milanovič mal navštíviť Belehrad 16. decembra.

Záhreb 28. novembra (TASR) - Chorvátsky premiér Zoran Milanovič zrušil dnes svoju plánovanú decembrovú cestu do susedného Srbska po prepustení lídra srbských ultranacionalistov Vojislava Šešelja. Ide o najnovší znak opätovného napätia medzi bývalými balkánskymi nepriateľmi, uviedla dnes agentúra Reuters.

Milanovič mal navštíviť Belehrad 16. decembra; plánoval sa zúčastniť na schôdzke predstaviteľov strednej i východnej Európy a Číny.

Haagsky tribunál prepustil Šešelja podmienečne zo zdravotných dôvodov ešte pred vynesením verdiktu v procese, v ktorom čelí obvineniam z vojnových zločinov v Chorvátsku a Bosne. Šešelj, ktorý má podľa lekárov rakovinu hrubého čreva, strávil vo väzení v Haagu takmer 12 rokov.

Do Srbska sa vrátil 12. novembra a na belehradskom letisku ho vítalo zhruba 5000 stúpencov. Po príchode sa preslávil niekoľkými kontroverznými výrokmi, napríklad, že stále verí v ideológiu "Veľkého Srbska". Uviedol tiež, že je hrdý na to, ako sa v marci 2003 radoval zo zabitia srbského expremiéra Zorana Djindjiča.

Jeho prepustenie a zdržanlivé reakcie predstaviteľov Belehradu rozhnevali Chorvátsko, ktoré v rokoch 1991-95 bojovalo s predstaviteľmi srbskej menšiny podporovanej Belehradom - vrátane Šešeljových milícií, píše Reuters.

"Premiér zrušil (svoju cestu) a má to do činenia so Šešeljom," potvrdil dnes chorvátsky vládny hovorca. Belehrad na tento krok doposiaľ nereagoval.

Srbský prezident Tomislav Nikolič i premiér Aleksandar Vučič sú obaja bývalými členmi Šešeljovej Srbskej radikálnej strany (SRS). Odišli z jej radov v roku 2008 - päť rokov po tom, čo sa Šešelj dobrovoľne vzdal haagskemu tribunálu - a priklonili sa k pripojeniu k EÚ. Šešelj ich preto obviňuje zo zradenia srbských národných záujmov.