Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky premiér: Nesmieme dovoliť, aby sa zopakovalo zlo Srebrenice

Moslimský muž plače pri truhle s pozostatkami príbuzného, obete masakry v Srebrenici, v obci Potočari ležiacej 5 km od mesta Srebrenica 9. júla 2023. Foto: TASR/AP

V polovici júla 1995 bosnianskosrbské ozbrojené sily dobyli enklávu Bosniakov (bosnianskych Moslimov) v Srebrenici, ktorá bola v tom čase pod ochranou jednotiek OSN a mala byť bezpečným útočiskom.

Záhreb 11. júla (TASR) - Genocída, ku ktorej došlo v meste Srebrenica v Bosne 11. júla 1995, sa už nikdy nesmie opakovať a už nikdy nesmieme dovoliť, aby sa toto zlo stalo znovu, uviedol chorvátsky premiér Andrej Plenkovič v utorok v Deň pamiatky obetí masakru v Srebrenici. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

"S hlbokou úctou voči obetiam a ich rodinám si pripomíname genocídu v Srebrenici, kde bolo popravených vyše 8000 nevinných bosniackych mužov a chlapcov," napísal Plenkovič v odkaze.

Európska únia pokladá genocídu v Srebrenici za jednu z najtemnejších stránok európskych dejín a Európa si pripomína svoju zodpovednosť a zlyhanie pri ochrane jej obetí, uviedli v utorok v spoločnom vyhlásení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a komisár EÚ pre rozširovanie Olivér Várhelyi.

V polovici júla 1995 bosnianskosrbské ozbrojené sily dobyli enklávu Bosniakov (bosnianskych Moslimov) v Srebrenici, ktorá bola v tom čase pod ochranou jednotiek OSN a mala byť bezpečným útočiskom. Bosnianskosrbské sily následne v okolí mesta zavraždili vyše 8000 ľudí, väčšinou bosniackych mužov a chlapcov. Ich pozostatky sa neskôr našli v rôznych masových hroboch.