Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky premiér ostro kritizoval Maďarsko za uzatvorenie hraníc

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa Milanoviča chce Maďarsko spôsobiť v Chorvátsku chaos a stav, aby sa tam riešenie migračnej krízy vymklo spod kontroly.

Budapešť/Záhreb 17. októbra (TASR) - Ostrú kritiku Maďarsku za piatkové uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom adresoval dnes Maďarsku predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič.

Podľa agentúry MTI chorvátsky premiér dnes v Záhrebe povedal, že najviac si Chorvátsko rozumie v tejto otázke so Slovinskom, pretože to sú prirodzení spojenci Chorvátska, nie Maďari, ktorí "sú v uzatvorenom svete a nevidia za svoj plot".

Predseda chorvátskej vlády pripomenul, že Nemecko ešte v piatok večer odsúdilo krok Maďarska, ktoré zelenú hranicu uzatvorilo v piatok o polnoci.

"Na summite Európskej rady som sa otvorene spýtal Nemecka, Rakúska a Švédska, či má Chorvátsko postaviť zábrany na svojich hraniciach, a avizoval som, že sme na to pripravení. Povedali, aby sme to nerobili," povedal Milanovič.

Predseda vlády Chorvátska označil nedávno Maďarsko za "slepé črevo Európy" a jeho premiéra (Viktora Orbána) za "aktívneho komunistu, potom liberála, z každého troška". Milanovič kritizoval aj chorvátsku prezidentku Kolindu Grabarovú-Kitarovičovú za jej výroky o kolapse chorvátskeho utečeneckého systému, ktoré zazneli počas jej návštevy Maďarska.

"Maďarská vláda má v Chorvátsku spojencov, ktorí vykonávajú deštrukčnú činnosť," podotkol dnes chorvátsky premiér, podľa ktorého chce Maďarsko spôsobiť v Chorvátsku chaos a stav, aby sa tam riešenie migračnej krízy vymklo spod kontroly. "To sa nestane, pretože Slovinci sú iní," zdôraznil Milanovič.

MTI poznamenáva, že 8. novembra budú v Chorvátsku parlamentné voľby a Maďarsko sa stalo témou volebnej kampane. Chorvátska sociálnodemokratická vláda a jej premiér už viackrát namietali, že maďarská vláda má dobré vzťahy s opozičným Chorvátskym demokratickým spoločenstvom (HDZ), ako aj s prezidentkou.