Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky šéf diplomacie v Budapešti: Chceme otvoriť novú kapitolu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Dnešná schôdzka v Budapešti je podľa neho začiatkom zbližovania sa a vzájomnej spolupráce.

Budapešť 22. novembra (TASR) - Spor Chorvátska s maďarskou ropnou spoločnosťou MOL vplýval nepriaznivo na dvojstranné chorvátsko-maďarské vzťahy; teraz sa však obe krajiny rozhodli, že budú rozvíjať vzájomnú spoluprácu, čo napomôže vyriešiť aj tento spor. Po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom v Budapešti to uviedol chorvátsky vicepremiér Davor Ivi Stier, informovala agentúra MTI.

Podpredseda chorvátskej vlády zodpovedný za rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí zdôraznil, že do Budapešti pricestoval s cieľom otvoriť novú kapitolu vzájomných vzťahov. Dnešná schôdzka v Budapešti je podľa neho začiatkom zbližovania sa a vzájomnej spolupráce.

Chorvátsko začiatkom októbra 2013 vydalo na šéfa MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Podozrievali ho totiž, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL v spoločnosti INA so sídlom v Záhrebe.

Szijjártó pripomenul, že zatykač na Hernádiho je už minulosťou, čo Maďarsko uvítalo. Interpol totiž podľa jeho slov odmietol žiadosť Chorvátska na obnovenie zatykača s odôvodnením, že maďarské orgány už Hernádiho v súvislosti s chorvátskym obvinením vyšetrovali. Stier poznamenal, že ide o justičnú, a nie o politickú záležitosť.

Šéfovia diplomacií Chorvátska a Maďarska sa dohodli na tom, že medzivládna zmiešaná komisia zasadne v januári 2016. Hovorili o potrebe vytvorenia podmienok pre obojsmerné fungovanie plynovodného prepojenia v súvislosti so snahou Chorvátska vybudovať na svojom pobreží terminál pre skvapalnený plyn.

V súvislosti s migračnou krízou sa Stier a Szijjártó zhodli v tom, že najdôležitejšia je ochrana vonkajších hraníc.