Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chovanec: Veľká migračná vlna Česku zatiaľ nehrozí

Sýrski utečenc, archívne foto Foto: TASR/AP

Česká vláda je údajne pripravená v Juhomoravskom kraji zabezpečiť pre utečencov 300 miest, napríklad v telocvičniach.

Praha 28. augusta (TASR) - Česká republika vysiela do Srbska a Macedónska pozorovateľov, ktorí budú monitorovať situáciu okolo utečencov. Veľká migračná vlna ale Česku zatiaľ nehrozí. Po rokovaní so šéfmi bezpečnostných zložiek to dnes povedal český minister vnútra Milan Chovanec.

"Ak by ten migračný tok silnel v budúcnosti, a ak by sa nedarila ochrana vonkajších hraníc Európskej únie a migračná vlna by sa pohybovala v počte nad 1000 ľudí, o čom zatiaľ nie sú žiadne informácie, sme pripravení vládu požiadať o pomoc armády a väzenskej služby," uviedol podľa Českého rozhlasu (ČRo) minister Chovanec.

Česká vláda je údajne pripravená v Juhomoravskom kraji zabezpečiť pre utečencov 300 miest, napríklad v telocvičniach. pokiaľ by to nestačilo, postavia hasiči stany s kapacitou ďalších 300 lôžok. Stravu by utečencom zaistil krátkodobo Juhomoravský kraj.

České úrady monitorujú situáciu v okolitých štátoch a všetky informácie priebežne vyhodnocujú. V tejto chvíli sa podľa ministerstva vnútra nedá povedať, akú trasu si utečenci zvolia, a či vôbec pôjdu a v akom počte ďalej cez Českú republiku.

Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky majú pripravených niekoľko scenárov, ako situáciu riešiť. Podľa ministra Chovanca je pripravený aj krízový variant, napísal na svojej internetovej stránke ČRo.