Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Christiane Taubirová sa vzdáva kandidatúry prezidentských voľbách

Bývalá francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová sa prihovára počas tlačovej konferencie v Paríži v stredu 2. marca 2022. Foto: TASR/AP

Dôvodom jej rezignácie je nedostatočná podpora už zvolených zástupcov, napríklad starostov či europoslancov.

Paríž 2. marca (TASR) - Bývalá francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová sa vzdala kandidatúry v prezidentských voľbách. Oznámila to v stredu popoludní na tlačovej konferencii.

Dôvodom jej rezignácie je nedostatočná podpora už zvolených zástupcov, napríklad starostov či europoslancov. Vo francúzskom volebnom systéme musia kandidáti na prezidenta predložiť aspoň 500 podporných podpisov. Taubirová ich k strede mala len 181, pričom lehota na ich predloženie končí v piatok.

Podľa AFP Taubirová ešte v pondelok oznámila, že "jedinou agendou tohto týždňa bude zbieranie podpisov". Dva dni na to však povedala, že "ukončuje toto zbytočné napätie" a kandidatúry sa vzdáva.

"Mojej kandidatúre bráni administratívny proces, o ktorom som presvedčená, že tieto voľby neprežije," vyjadrila sa na tlačovej konferencii bývalá ministerka spravodlivosti za vlády prezidenta Francoisa Hollanda.

Ľavičiarka Taubirová mala podľa utorkových výsledkov prieskumu agentúry IFOP len 1,5 percenta podpory. V prezidentských voľbách viackrát neúspešne kandidovala, prvýkrát v roku 2002.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia 10. apríla, druhé kolo bude 24. apríla.