Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Takto prebiehala jedna z najtvrdších predvolebných kampaní v USA

Dievčatá telefonujú pred autobusom s pútačom na prvú priamu debatu prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa na univerzite Hofstra v americkom Hemptsteade 26. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Clintonová a Trump predviedli ostrú výmenu osobných útokov. Voličov sa snažili presvedčiť, že ten druhý z nich je horší, nepovedali im však veľa nového o tom, čo by ako noví prezidenti robili.

Washington 20. januára (TASR) - Novozvolený prezident USA Donald Trump, ktorý kandidoval za Republikánsku stranu, sa po zložení sľubu oficiálne ujme 20. januára prezidentskej funkcie.

TASR pripravila výberovú chronológiu z prezidentskej kampane nového amerického prezidenta a jeho protikandidátky z Demokratickej strany Hillary Clintonovej.

12. apríla 2015 - Exministerka zahraničných vecí a bývalá senátorka Hillary Clintonová oznámila, že sa bude uchádzať o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách v roku 2016.

16. júna 2015 - Realitný magnát a miliardár Donald Trump oznámil, že sa uchádza o nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách v roku 2016.

7. júna 2016 - Trump zvíťazil v prezidentských primárkach Republikánskej strany v štátoch New Jersey, Južná Dakota, Nové Mexiko, Montana a Dakota. Pred celoštátnym nominačným zjazdom, ktorý sa konal potom v Clevelende v júli, si zabezpečil dostatok delegátov potrebných na zaistenie nominácie strany do súboja o Biely dom.

Clintonová, aj keď už mala dostatok delegátov potrebných na získanie prezidentskej nominácie svojej strany, vyzvala voličov v New Jersey, Kalifornii, Montane, Severnej a Južnej Dakote a Novom Mexiku, aby išli hlasovať v primárkach Demokratickej strany.

5. júla 2016 - Prezident Barack Obama v meste Charlotte v Severnej Karolíne vyjadril podporu Clintonovej, osobne sa zapojil do jej predvolebnej kampane.

Republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová (v popredí) počas tretieho televízneho duelu, 19. októbra 2016.
Foto: TASR/AP


27. septembra 2016 – Kandidáti na prezidenta sa po prvý raz stretli pred televíznymi kamerami.

9. októbra 2016 - Clintonová a Trump v druhej televíznej debate - na pôde Washingtonovej univerzity v St. Louis - predviedli ostrú výmenu osobných útokov. Voličov sa snažili presvedčiť, že ten druhý z nich je horší, nepovedali im však veľa nového o tom, čo by ako noví prezidenti robili.

10. októbra 2016 - Predseda dolnej komory amerického Kongresu Paul Ryan povedal, že Trumpa nebude viac obhajovať a prestane sa podieľať na jeho predvolebnej kampani.

14. októbra 2016 - Trump odmietol tvrdenia dvoch žien, ktoré sa v minulosti údajne stali obeťami jeho sexuálnych útokov. Vyhlásil, že sú to "choré" osoby, ktoré chcú získať slávu alebo peniaze.

16. októbra 2016 - Trump zopakoval tvrdenie, že volebný systém v USA je zmanipulovaný v jeho neprospech.

19. októbra 2016 - Clintonová zvíťazila aj v tretej televíznej prezidentskej debate, ktorá sa konala na Nevadskej univerzite v Las Vegas.

Kandidáti na prezidenta USA sa stretli po tretí a posledný raz v televíznej debate. Po príchode na pódium si Clintonová a Trump nepodali ruky. Prvých 49 minút debaty bolo najlepšie najslušnejšie, aké americkí voliči v tejto kampani dovtedy videli.

22. októbra 2016 - Trump vyhlásil, že ako prezident by hneď po nástupe do funkcie zrušil významné medzinárodné obchodné dohody, ktorých signatárom sú USA, alebo ich "absolútne" zmenil. Znova rokovať by chcel napríklad o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) s Mexikom a Kanadou a zrušil by Dohodu o transpacifickom partnerstve (TPP) s 11 štátmi Tichomoria.

28. októbra 2016 - Riaditeľ FBI James Comey oznámil členom Kongresu, že vyšetrovatelia sa budú znova zaoberať e-mailovou komunikáciou bývalej ministerky zahraničných vecí Clintonovej po tom, ako vyšli najavo ďalšie správy, ktoré mohli obsahovať informácie podliehajúce utajeniu.

Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová reční na predvolebnom mítingu vo Filadelfii, 22. októbra 2016.
Foto: TASR/AP


29. októbra 2016 - Clintonová kritizovala Comeyho za to, že niekoľko dní pred prezidentskými voľbami oznámil začatie vyšetrovania jej ďalších e-mailov, pri ktorých využívala svoj súkromný server.

7. novembra 2016 - Clintonová podľa NBC News viedla deň pred voľbami na úrad amerického prezidenta nad Trumpom o 6 %. Trump a Clintonová vystúpili posledný raz v rámci predvolebnej kampane pred verejnosťou. Obaja usporiadali mítingy v štátoch Severná Karolína, Pensylvánia a Michigan.

8. novembra 2016 - Clintonová odovzdala hlas vo voľbách vo svojej domovskej obci Chappaqua, štát New York; Trump zase neďaleko svojho bydliska v newyorskom obvode Manhattan. Pre približne 200 miliónov potenciálnych amerických voličov nastal tzv. Election Day.

9. novembra 2016 - Víťazom prezidentských volieb sa stal Trump. Porazil svoju protikandidátku Clintonovú.

Clintonová zatelefonovala Trumpovi a priznala porážku v prezidentských voľbách.

Trump po vyhlásení za víťaza prezidentských volieb počas svojho prvého vystúpenia pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že "je načase zomknúť sa", a prisľúbil, že bude prezidentom "pre všetkých Američanov".

Trump sa snažil v prvom prejave po vyhlásení za víťaza volieb uistiť spojencov USA po tom, ako v rámci svojej kampane pohrozil vypovedaním historických zmlúv vrátane zmluvy o NATO.

Republikánska strana získala vo voľbách kontrolu nad oboma komorami amerického Kongresu.

10. novembra 2016 - Trump začal s tímom svojich hlavných spolupracovníkov vyberať členov nového vládneho kabinetu a posudzovať stovky adeptov na obsadenie vysokých postov v kľúčových rezortoch.

13. novembra 2016 - Clintonová pripísala vinu za svoj volebný neúspech snahám FBI oživiť počas predvolebnej kampane vyšetrovanie svojich e-mailových účtov.

Americký republikánsky kandidát Donald Trump drží transparent s nápisom "Hispánci za Trumpa", ktorý si požical od svojho stúpenca počas zhromaždenia v Louisville 1. marca 2016.
Foto: TASR/AP


14. novembra 2016 - Trump si za vedúceho kancelárie Bieleho domu zvolil doterajšieho predsedu Republikánskej strany Reincea Priebusa.

9. decembra 2016 - Obama nariadil tajným službám, aby dôkladne preverili hakerské útoky, ku ktorým došlo počas predvolebnej kampane a ktoré vyvolali obavy zo zasahovania cudzích krajín do prezidentských volieb v USA.

11. decembra 2016 - Trump označil za absurdný záver CIA, podľa ktorého Rusko zasiahlo do prezidentských volieb v USA. Povedal, že tento argument využívajú demokrati ako "iba ďalšie ospravedlnenie" pre jeho víťazstvo nad Clintonovou.

19. decembra 2016 - Zbor voliteľov definitívne potvrdil Donalda Trumpa ako budúceho prezidenta USA. Trump získal viac ako potrebných 270 voliteľov, v januári sa stane 45. prezidentom. Za Trumpa hlasovalo vyše 300 z 538 členov Zboru voliteľov; Clintonová za ním zaostala o vyše 70 hlasov.

29. decembra 2016 - Obama uvalil na Rusko nové sankcie ako odvetu na zasahovanie do prezidentských volieb v USA prostredníctvom hakerských útokov na weby a e-mailové kontá amerických politických strán.

6. januára 2017 - Spoločné zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu vo Washingtone oficiálne potvrdilo výsledky novembrových volieb: za prezidenta bol zvolený Donald Trump a za viceprezidenta Mike Pence.