Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Chybné súradnice k ruskému náletu v Sýrii dalo Turecko, tvrdí Moskva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Terčom náletu v okolí severosýrskeho mesta al-Báb mali byť pozície teroristickej organizácie Islamský štát a ďalších podobných skupín. Nálet však zasiahol tureckých vojakov.

Moskva 10. februára (TASR) - Ruský nálet v Sýrii, pri ktorom zahynuli vo štvrtok traja tureckí vojaci, sa konal na základe súradníc poskytnutých Tureckom. Oznámil to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa neho ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť nad smrťou tureckých vojakov. Príčiny incidentu ale nie sú predmetom sporov medzi Moskvou a Ankarou, zdôraznil Peskov.

Terčom náletu v okolí severosýrskeho mesta al-Báb mali byť pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS) a ďalších podobných skupín. Nálet však zasiahol tureckých vojakov, pričom traja prišli o život a 11 utrpelo zranenia.

Peskov taktiež uviedol, že Rusko a Turecko sa dohodli na zlepšení koordinácie operácií v Sýrii, aby zabránili takýmto incidentom. Putin preto vo štvrtok telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktorým diskutoval o lepšej spolupráci v boji proti IS v regióne.

Ako signál toho, že incident nepoškodil súčasné zbližovanie medzi Moskvou a Ankarou, Erdogan v marci navštívi Rusko, dodal Peskov.