Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Za víťazstvom Nikoliča je hospodárska kríza a nízka účasť

Líder pravicovo-populistickej Srbskej pokrokovej strany (SNS) a prezidentský kandidát Tomislav Nikolič a jeho manželka Dragica vhadzujú svoj hlas do volebnej urny v Belehrade 20. mája 2012 počas druhého kola prezidentských volieb v Srbsku. Foto: TASR/AP

Hlasovanie podľa pozorovateľov poznačila nízka volebná účasť a obavy z možných volebných podvodov.

Belehrad 20. mája (TASR) - Tadič ešte v nedeľu večer po zverejnení prvých výsledkov uznal porážku a svojmu rivalovi zablahoželal. "Jasné víťazstvo, voľby boli spravodlivé," povedal.

"Predsa len existuje Božia spravodlivosť," povedal Tomislav Nikolič v straníckej centrále SNS. Jeho stúpenci vo viacerých mestách oslavovali volebné víťazstvo dlho do noci, uviedla agentúra DPA.

Ústredná volebná komisia v noci nadnes po sčítaní 76 percent hlasov vyhlásila, Nikoliča (60) vo voľbách podporilo 49,8 percenta voličov, kým Tadiča (54) 47,2 percenta.

Volebná účasť v druhom kole hlasovania bola nezvyčajne nízka. K urnám pristúpilo iba zhruba 45 percent zo 6,8 milióna oprávnených voličov. Podľa neoficiálnych informácií bolo až do 100.000 hlasovacích lístkov neplatných.

Nikolič sa ešte počas povolebnej noci usiloval odstrániť pochybnosti o svojom politickom kurze. "Srbsko nevybočí z európskej cesty," povedal pred svojimi jasajúcimi prívržencami.

Všetci miestni komentátori pripísali Nikoličovo celkom nečakané víťazstvo ťažkej hospodárskej kríze v krajine. "Mnoho občanov má ťažký život, s platom 20.000 alebo 25.000 dinárov (181 alebo 227 eur)," povedal srbský analytik Ognjen Pribičevič.

Srbská štátna televízia RTS hovorila po potvrdenom víťazstve Nikoliča o "politickom zemetrasení" v krajine.

SNS napriek úspechu v parlamentných voľbách, v ktorých získala 73 kresiel v 250-člennom parlamente, zostane v opozícii, pretože strany doterajšej proeurópskej koalície sa dohodli na pokračovaní spolupráce.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali v ten istý deň, vyhral Tadič s ani nie polpercentným náskokom. Nikolič namietal, že hlasovanie bolo sfalšované.

Nikolič deklaroval víťazstvo v srbských prezidentských voľbách



Srbský opozičný líder Tomislav Nikolič deklaroval víťazstvo v dnešnom druhom kole prezidentským volieb.

Reagoval tak na zverejnenie prvých neoficiálnych odhadov výsledkov volieb, podľa ktorým má dvojpercentný náskok pred doterajším prozápadným prezidentom Borisom Tadičom.

"Od dnešného večera má Srbsko nového prezidenta," vyhlásil pred davom nadšených priaznivcov Aleksandar Vučič, podpredseda Nikoličovej pravicovo-populistickej Srbskej pokrokovej strany (SNS).

Víťazstvo deklaroval aj samotný Nikolič, ktorý pritom prisľúbil, že sa Srbsko "neodchýli zo svojej európskej cesty".

Podľa odhadov nezávislej organizácie CeSID, ktorá sčítala reprezentatívnu vzorku 30 percent hlasov, získal Nikolič 49,4 percenta, zatiaľ čo Tadič 47,4 percenta odovzdaných hlasov. Predstavitelia CeSID označili za nepravdepodobné, že by sa - po zrátaní všetkých hlasov - mohlo ešte víťazstvo zvrátiť v prospech Tadiča.

Podľa agentúry AP by Nikoličovo víťazstvo mohlo spomaliť integráciu Srbska do EÚ a zvýšiť napätie v regióne.

Dnešné hlasovanie poznačila nízka volebná účasť, z ktorej by podľa pozorovateľov mohol profitovať práve Nikolič. Ten má totiž disciplinovanejších voličov než víťaz prvého kola Tadič. Hodinu pred zatvorením volebných miestností pristúpilo k urnám len 41,5 percenta z približne 6,8 milióna oprávnených voličov.

Nikolič po prvom kole obvinil Tadiča zo sfalšovania zhruba pol milióna hlasov, čo vyšetrovanie volebnej komisie nepotvrdilo. Šéf SNS varoval, že jeho stúpenci budú dozerať na priebeh dnešného hlasovania v každej volebnej miestnosti.

Tadič uznal porážku


Doterajší srbský prezident Boris Tadič uznal svoju porážku v dnešnom druhom kole prezidentských volieb. Reagoval tak na zverejnenie prvých neoficiálnych odhadov výsledkov volieb, podľa ktorých zvíťazil s dvojpercentným náskokom pravicový opozičný líder Tomislav Nikolič.

Západom podporovaný Tadič, ktorý bol prezidentom od roku 2004, pritom vyzval na pokračovanie integrácie Srbska do Európskej únie.

"Apelujem na všetky politické faktory, aby zachovali strategickú orientáciu Srbska smerom k EÚ," vyhlásil Tadič na tlačovej konferencii.
V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil 6. mája Tadič (54) pred Nikoličom (60) s veľmi tesným náskokom. Obaja dostali približne 25 percent hlasov. Prognózy pred druhým kolom volieb pripisovali Tadičovi 58-percentnú podporu v porovnaní so 42 percentami pre Nikoliča, ktorý už v súboji s Tadičom prehral v rokoch 2004 a 2008.

Doterajší prezident bol favorizovaným kandidátom zo strany EÚ i USA. Mnoho vysokopostavených západných politikov mu otvorene vyjadrilo podporu. Tadiča a jeho Demokratickú stranu (DS) vo veľkej miere podporujú aj všetky najvýznamnejšie domáce médiá.

Nikoličova pravicovo-populistická Srbská pokroková strana (SNS) bola víťazom nedávnych parlamentných volieb, ktoré sa konali spolu s hlasovaním o hlave štátu. Napriek tomu ostane v opozícii, pretože nenašla partnerov pre väčšinovú vládu. Na pokračovaní spolupráce sa dohodli strany doterajšej proeurópskej koalície.