Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čiastkové výsledky volieb vo Fínsku favorizujú centristickú opozíciu

Líder Pravých Fínov Timo Soini a jeho manželka Tina počas parlamentných volieb 19. apríla 2015 vo fínskom Espoo. Kým predchádzajúce parlamentné voľby vo Fínsku sa niesli v znamení finančnej záchrany Grécka, hlavnou témou tých dnešných sú ekonomické problémy samotného Fínska. Foto: TASR/AP

Budúcim premiérom by sa podľa AP mohol stať šéf opozičnej Strany stredu, veľkopodnikateľ Juha Sipilä, ktorý vstúpil do politiky iba pred štyrmi rokmi.

Helsinki 19. apríla (TASR) - Čiastkové výsledky dnešných parlamentných volieb vo Fínsku favorizujú centristickú opozíciu pred vládnymi konzervatívcami premiéra Alexandra Stubba. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na fínske médiá.

Po sčítaní takmer 40 percent hlasov vedie opozičná Strana stredu so ziskom vyše 23 percent. Na druhom mieste sú sociálni demokrati s 18,8 percentami. Až na treťom mieste je vládna Strana národnej koalície so ziskom 17,9 percenta hlasov.

Potom nasleduje euroskeptická nacionalistická strana Praví Fíni s 15,9-percentnou podporou. Ďalšie štyri menšie strany získali menej ako osem percent hlasov.

Budúcim premiérom by sa podľa AP mohol stať šéf opozičnej Strany stredu, veľkopodnikateľ Juha Sipilä, ktorý vstúpil do politiky iba pred štyrmi rokmi. Koaličným partnerom centristov by sa mohli stať sociálni demokrati, ktorí momentálne vládnu so Stubbovými konzervatívcami, alebo aj samotní konzervatívci.

Volebnej kampani dominovali súčasné ekonomické problémy Fínska, predovšetkým otázky nezamestnanosti, sociálnych škrtov a zvyšovania národného dlhu. Premiér Stubb presadzuje ďalšie úsporné opatrenia, proti čomu ostro vystupuje jeho oponent Juha Sipilä.