Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Cichanovská obvinila zo zmiznutia Kalesnikavovej bieloruskú koalíciu

Sviatlana Cichanovská, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Členku opozičnej Koordinačnej rady zadržali v pondelok v centre Minska neznámi muži a odviezli ju v mikrobuse.

Minsk 7. septembra (TASR) – Zo zmiznutia predstaviteľky bieloruskej opozície Maryje Kalesnikavovej obvinila Sviatlana Cichanovská, ktorá bola hlavnou vyzývateľkou dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka v tamojších prezidentských voľbách, bieloruských predstaviteľov. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS.

Vedenie krajiny sa týmto spôsobom podľa Cichanovskej usiluje zabrániť aktivitám opozičných organizácií.

„Režim (bieloruského prezidenta Lukašenka) ukazuje, že koná jedine prostredníctvom zastrašovania. Únos Maryje Kalesnikavovej, Antona Rodnenkova a Ivana Kravcova je pokusom narušiť aktivity Koordinačnej rady," citovalo Cichanovskej vyjadrenie na sociálnej sieti Telegram jej tlačové oddelenie.

„To nás však nezastaví. Čím viac nás zastrašujú, tým viac ľudí vyjde do ulíc. Budeme pokračovať v boji, budeme sa usilovať o prepustenie všetkých zadržaných a nové férové voľby," vyhlásila líderka bieloruskej opozície.

Členku opozičnej Koordinačnej rady zadržali v pondelok v centre Minska neznámi muži a odviezli ju v mikrobuse. K incidentu došlo približne o 10:05 miestneho času (09:00 SELČ) pri Národnom umeleckom múzeu v Minsku.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia.