Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Cichanovská vyhlásila Týždeň bieloruskej kultúry

Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Siedmy júl bude Medzinárodným dňom bieloruskej kultúry, keďže na tento deň pripadá výročie narodenia troch významných a bieloruských rodákov.

Vilnius 23. júna (TASR) – Exilová líderka protivládnych protestov v Bielorusku Sviatlana Cichanovská vyhlásila Týždeň bieloruskej kultúry, ktorý sa bude konať v dňoch 5. – 11. júla. Informoval o tom v stredu spravodajský web Belsat.

Vo svojom vyhlásení Cichanovská uviedla, že "režim sa nikdy nezaujímal o skutočnú bieloruskú kultúru," preto "to teraz spolu s bieloruskou radou pre kultúru navrhujeme zmeniť".

Siedmy júl bude Medzinárodným dňom bieloruskej kultúry, keďže na tento deň pripadá výročie narodenia troch významných a bieloruských rodákov: básnika a spisovateľa Janku Kupalu, básnika z čias romantizmu a etnografa Jana Čačota a surrealistického maliara Marca Chagalla.

Organizátori Týždňa bieloruskej kultúry vyzvali obyvateľov Bieloruska aj aktivistov bieloruskej diaspóry po celom svete, aby počas spomínaného týždňa v bieloruštine na záznam prečítali alebo recitovali Kupalovu báseň a zverejnili ju na sociálnych sieťach spolu s hashtagom #StandwithBelarus a #by_culture.

Organizátori tiež nabádajú Bielorusov, aby v svojom meste či obci pripravili tradičné oslavy letného slnovratu - kupaľle, viazané na cirkevný sviatok Jána Krstiteľa (po bielorusky Ivan Kupala), zorganizovali výstavu, koncert či divadelné predstavenie.