Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Balkán a juh Európy stále zápasia s rozsiahlymi lesnými požiarmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najhoršia situácia je medzi mestami Omiš a Split, kde zhorelo niekoľko starých domov; plamene tam zachvátili rozsiahle borovicové lesy a trávnaté plochy.

Podgorica/Záhreb 17. júla (TASR) - Od nedele večera zaznamenali v okolí čiernohorskej metropoly Podgorica 33 požiarov a niektoré z nich a stále nepodarilo uhasiť, informoval dnes srbský spravodajský portál B92.

Hasiči bojujú s plameňmi aj na polostrove Luštica, odkiaľ museli evakuovať viac ako 100 ľudí. Podľa informácií čiernohorskej televízie bola situácia v istom momente kritická: plamene dosahovali výšku až 30 metrov a ľudia pred nimi skákali do mora. Záchranári ich od tretej hodiny ráno z ohrozených domov premiestňovali do evakuačného centra v meste Herceg Novi. Asi 20 ľudí, väčšinou domácich, odmietlo opustiť svoje domovy.

S požiarmi bojujú aj v susednom Chorvátsku, odkiaľ hlásili už jednu ľudskú obeť, informuje chorvátsky spravodajský portál Index.hr. V meste Srinjine zhorela materská škola a niektoré mestá, ktoré zasiahol požiar, zostali bez dodávok vody a elektriny.

Najhoršia situácia je medzi mestami Omiš a Split, kde zhorelo niekoľko starých domov; plamene tam zachvátili rozsiahle borovicové lesy a trávnaté plochy. Oheň pomáhajú v Dalmácii hasiť požiarne vrtuľníky, v teréne je asi 200 hasičov.

Plamene zachvátili aj "zelené pľúca" Ríma



Lesné požiare naďalej sužujú Taliansko. Plamene zachvátili dnes aj píniový les pri Castelfusane označovaný za "zelené pľúca" Ríma.

Z dejiska požiaru stúpal hustý dym. Časť dopravnej tepny nesúcej meno Krištofa Kolumba, ktorá spája Rím s morským pobrežím, museli kvôli nemu dočasne uzavrieť.

Požiare hlásia aj z pahorka Posilipo v Neapole, na ktorom leží jedna z najelegantnejších štvrtí mesta pod Vezuvom.

Desiatky rodín museli evakuovať v okolí mesta Salerno, v ktorom zadržali 24-ročného muža podozrivého z podpaľačstva. Obyvateľov viacerých prázdninových táborov zasa previezli do bezpečia z mesta Capaccia Paestum.

V Toskánsku, z ktorého hlásili evakuácie táborísk už v nedeľu, previezli dnes do nemocnice 55-ročného hasiča, ktorý bojoval s plameňmi bez prestávky viac ako 20 hodín.