Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ministri krajín NATO podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou

Ministri zahraničných vecí na spoločnej fotografii vo štvrtok 19. mája 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO ocenil doterajšie reformné úsilie Čiernej Hory, ktorej sa desať rokov po opätovnom získaní nezávislosti otvára cesta stať sa v poradí 29. členom tohto zoskupenia.

Brusel 19. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie dnes v Bruseli podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou, otvárajúci tejto balkánskej krajine cestu do NATO.

Prístupový protokol v mene Slovenskej republiky podpísal šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred ministrami ocenil doterajšie reformné úsilie Čiernej Hory, ktorej sa desať rokov po opätovnom získaní nezávislosti otvára cesta stať sa v poradí 29. členom tohto zoskupenia.

"Je to historický deň," zdôraznil šéf aliancie na úvod svojho prejavu. Pripomenul, že Čierna Hora bola doteraz pre NATO dobrým partnerom a dokázala sa zamerať na potrebné reformy, aby mohla uskutočniť svoj cieľ a stať sa členom severoatlantického spoločenstva. Spresnil, že Čierna Hora sa podieľala napríklad na operáciách aliancie v Afganistane či v Kosove a tiež na boji proti terorizmu a fenoménu tzv. zahraničných bojovníkov.

Stoltenberg zdôraznil, že dnešný podpis prístupového protokolu je uznaním doterajšieho procesu reforiem v Čiernej Hore, ktoré však ani zďaleka neskončili a "je ešte veľa práce, ktorú treba dokončiť".

Šéf NATO zopakoval svoje predošlé stanovisko, že od dnešného dňa bude táto krajina súčasťou rokovacieho stola krajín aliancie. Zatiaľ iba v úlohe pozorovateľa a po ratifikácii jej členstva zo strany všetkých 28 členov obranného zoskupenia už ako plnoprávny člen NATO. Na otázky novinárov, ako dlho môže trvať ratifikačný proces, Stoltenberg odpovedal, že to nie je ľahké predpovedať, ale podľa neho je možné ukončiť tento proces do jedného roka.

Stoltenberg čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča upozornil, že dnes začína nová kapitola pre dejiny jeho krajiny, a odkázal, že aliancia bude aj naďalej pokračovať v poskytovaní potrebnej podpory pre Čiernu Horu, na posilnenie jej suverenity a stability.

"Je to zároveň aj dôkaz toho, že dvere NATO zostávajú aj naďalej otvorené," povedal pri tejto príležitosti Stoltenberg.

Čiernohorský premiér Djukanovič pripomenul, že jeho krajina dostala vážny prísľub členstva v NATO už vlani v septembri, a spresnil, že Podgorica nemala inú alternatívu ako vstup do NATO. Ocenil, že členstvo v aliancii dostalo jasné kontúry práve v roku, keď Čierna Hora oslávi 10. výročie obnovenia nezávislosti.

Djukanovič sa zaviazal, že jeho krajina po vstupe do aliancie preberie všetky jej záväzky a hodnoty a bude sa podieľať na zodpovednosti vyplývajúcej z členstva v tomto zoskupení. Dovtedy chce, aby jeho vláda pokročila v potrebných reformách, najmä v rámci rezortu obrany a v boji proti korupcii.

Podľa jeho slov vstup Čiernej Hory do NATO je zároveň dobrou správou pre celý región západného Balkánu, keďže znamená viac stability a súčasne aj viac istoty pre potenciálnych investorov. Dodal, že členstvo jeho krajiny v NATO treba vnímať aj ako posmelenie pre ďalšie krajiny regiónu, aby sa usilovali o transatlantickú integráciu.

Čiernohorský premiér v sídle NATO ocenil doterajšiu spoluprácu so Slovenskom

Čiernohorský premiér Milo Djukanovič dnes v rámci ceremónie podpísania prístupového protokolu o členstve svojej krajiny v Severoatlantickej aliancii ocenil okrem iného aj úlohu, ktorú v tomto integračnom procese zohrala Slovenská republika.

Ministri zahraničných vecí 28 členských krajín NATO na svojom zasadnutí v Bruseli dnes krátko po 14.00 h podpísali prístupový protokol otvárajúci tejto balkánskej krajine cestu do NATO. V mene Slovenskej republiky ho podpísal šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Na otázku novinárov, ako by ohodnotil doterajšiu spoluprácu so Slovenskou republikou, premiér Djukanovič pripomenul, že počas desiatich rokov nezávislosti jeho krajiny bola spolupráca so slovenskými diplomatmi pre Čiernu Horu jasným prínosom.

Djukanovič uviedol, že spolupráca so Slovenskom prebiehala intenzívne vo všetkých oblastiach. Dodal, že Slovensko malo na Balkáne vždy šikovných diplomatov, či už sa to týkalo procesu integrácie do Európskej únie alebo do NATO.

"Slovenskí diplomati boli vždy ústretoví voči Čiernej Hore, aj preto má Slovensko v našej krajine dobrý kredit," povedal Djukanovič v rámci spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Sme hrdí, že vzťahy medzi našimi dvoma krajinami môžu byť modelom aj pre ostatné európske krajiny," uviedol v závere Djukanovič.

L. Zaorálek: ČR ratifikuje členstvo Čiernej Hory v NATO rýchlo

Česká republika nebude klásť žiadne prekážky pre Čiernu Horu pri ratifikácii jej členstva v Severoatlantickej aliancii. Uviedol to šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek v rámci rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

Ministri zahraničných vecí 28 členských krajín NATO dnes v Bruseli podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou, otvárajúci tejto balkánskej krajine cestu do aliancie.

Na otázku, ako vníma ratifikačný proces, ktorý musí prebehnúť vo všetkých členských krajinách aliancie, Zaorálek odpovedal, že tento proces zrejme nebude zložitý. "V Českej republike to bude jednoduchá vec," spresnil šéf českej diplomacie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na rovnakú otázku novinárov odpovedal, že nie je ľahké predpovedať koniec ratifikačného procesu, podľa neho je však možné ukončiť tento proces do jedného roka, čo znamená plnoprávne členstvo Čiernej Hory v NATO už v roku 2017.

"Je to úspech Čiernej Hory a je evidentné, že si tento výsledok zaslúži. Je to ukážka toho, že sa o členstvo dokázala pomerne sústavne a kontinuálne usilovať, o čo sa snaží aj vo vzťahu k Európskej únii," opísal Zaorálek úspech tejto krajiny. Dodal, že pre súčasných čiernohorských politických predstaviteľov je to veľmi dobrý výsledok, pretože sa im podarilo udržať vysokú podporu obyvateľstva pre vstup do EÚ aj NATO.