Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Čiernohorský parlament odobril novú vládu Milojka Spajiča

Nový čiernohorský premiér Milojko Spajič pred schôdzou parlamentu v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica v pondelok 30. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Čierna Hora po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu prijala na rozdiel od Srbska sankcie voči Moskve, poslala Ukrajine pomoc a vyhostila viacerých ruských diplomatov.

Podgorica 31. októbra (TASR) - Poslanci čiernohorského parlamentu po týždňoch rokovaní v utorok schválili novú vládu premiéra Milojka Spajiča zloženú z proeurópskych a prosrbských strán. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Nový kabinet Spajiča z Hnutia Európa teraz! (PES!) bude mať 18 ministerstiev a päť podpredsedov vlády. Jeho súčasťou budú stredopraví proeurópski demokrati, prosrbská Socialistická ľudová strana (SNP) a päť strán albánskej menšiny.

"Naše štyri hlavné zahraničnopolitické priority sú plné členstvo... v EÚ, aktívne, dôveryhodné členstvo v NATO, zlepšenie dobrých vzťahov so susedmi a posilnenie úlohy krajiny v multilaterálnych organizáciách," povedal Spajič.

Vláda sa takisto zameria na zlepšenie životnej úrovne obyvateľov, reformy umožňujúce vyššie fiškálne príjmy, investície, lepšie podnikateľské prostredie a súdnictvo.

Poslanci schválili vládu 46 hlasmi v 81-člennom parlamente.

Čierna Hora po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu prijala na rozdiel od Srbska sankcie voči Moskve, poslala Ukrajine pomoc a vyhostila viacerých ruských diplomatov. Kremeľ zaradil Čiernu Horu na zoznam nepriateľských štátov.