Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čiernohorskému politikovi zabránili letecky cestovať cez Moskvu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské orgány mu podľa jeho slov dali jasne najavo, že sa nachádza na zozname ľudí, ktorí sú v Rusku nevítaní.

Podgorica 29. mája (TASR) - Čierna Hora dnes diplomatickou nótou protestovala voči postupu ruských úradov v prípade poslanca vládnej strany Miodraga Vukoviča. Ministerstvo zahraničných vecí balkánskej krajiny odovzdalo nótu ruskej ambasáde v Podgorici.

Podgorica v nóte upozornila, že ruské orgány iba po dlhých ťahaniciach umožnili kontakt srbskej ambasády v Moskve s týmto čiernohorským poslancom. Vukovičovi na moskovskom medzinárodnom letisku Domodedovo podľa jeho slov zabránili prestúpiť z jedného lietadla do druhého.

Čiernohorského poslanca na letisku zadržali ako nežiaducu osobu a zabránili mu pokračovať v ceste do Minska. Ruské orgány mu podľa jeho slov dali jasne najavo, že sa nachádza na zozname ľudí, ktorí sú v Rusku nevítaní, informovala tlačová agentúra APA.

Vukovič, ktorý patrí medzi ostrých kritikov ruskej politiky voči Čiernej hore, uviedol, že ho cez noc zadržiavali v tranzitnej zóne spomínaného moskovského letiska, odkiaľ sa musel vrátiť do vlasti.

Čiernohorské ministerstvo zahraničných vecí už skôr oznámilo, že incident "predstavuje porušenie základných medzinárodných pravidiel a diplomatických zvyklostí".

Vukovič vyhlásil, že incident bol politicky motivovaný.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová pre čiernohorskú verejnoprávnu televíznu stanicu RTCG uviedla, že spomínaný poslanec patrí medzi tých, ktorým Rusko zakázalo vstup na svoje územie reagujúc tak na pripojenie sa balkánskej krajiny k sankciám medzinárodného spoločenstva voči Moskve. Hovorkyňa súčasne pripomenula, že ruská strana už skôr signalizovala odvetné opatrenia vrátane zákazu vstupu niektorých osôb na ruské územie.

Niekdajšia juhoslovanská republika sa v júni stane 29. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO), čo v Moskve vyvoláva nevôľu. Podgorica tvrdí, že Rusko stojí za októbrovým neúspešným pokusom o štátny prevrat v Čiernej Hore. To však Moskva opakovane poprela.