Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Páchateľov bombového útoku v čilskom Santiagu pochytali

Policajný súdny znalec dorazil na miesto výbuchu v stanici metra v Santiagu de Chile. Foto: TASR/AP

Identitu zadržaných ministerstvo vnútra nezverejnilo, ale čilský generálny prokurátor Sabas Chahuan uviedol, že všetci traja boli členmi "anarchistickej bunky".

Santiago 18. septembra (TASR) - Čilské úrady zatkli tri osoby podozrivé zo spáchania bombového útoku, pri ktorom 8. septembra na stanici metra v metropole Santiago utrpelo zranenia viacero ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Čilský minister vnútra a bezpečnosti Rodrigo Penailillo potvrdil zatknutie dvoch mužov a jednej ženy. Jeden zo zadržaných je podozrivý, že v reštaurácii rýchleho občerstvenia na stanici metra Escuela Militar spôsobil výbuch, pri ktorom utrpelo zranenia najmenej 14 ľudí. Ďalší dvaja zadržaní mu mali pri čine pomáhať.

Identitu zadržaných ministerstvo vnútra nezverejnilo, ale čilský generálny prokurátor Sabas Chahuan uviedol, že všetci traja boli členmi "anarchistickej bunky".

Páchatelia sú taktiež podozriví zo spáchania ďalšieho bombového útoku, ku ktorému došlo na inej stanici metra už 12. júla. V tomto prípade výbuch spôsobil len materiálne škody.

Santiago je jedným z najbezpečnejších miest v Latinskej Amerike, preto miestnych obyvateľov šokovala skutočnosť, že od začiatku roka sa na rôznych miestach metropoly našlo 29 výbušných systémov. Niektoré z nich nevybuchli, ale ani tie, ktoré sa podarilo aktivovať, až do 8. septembra nikoho nezranili.

Podľa čilskej prokuratúry za väčšinou z približne 200 bombových útokov, ku ktorým za ostatných desať rokov došlo, stoja anarchistické skupiny požadujúce prepustenie dvoch anarchistov väznených v Španielsku.