Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Čile si pripomenulo 50. výročie armádneho prevratu generála Pinocheta

Na snímke muž nesie fotografiu zosnulého čílskeho prezidenta Salvadora Allendeho počas demonštrácie pri príležitosti 50. výročia vojenského prevratu generála Augusta Pinocheta v Santiagu v Čile 10. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Boric z narušenia pochodu obvinil odporcov demokracie a uviedol, že neznášanlivosť a násilie by v demokracii nemali mať miesto.

Santiago 11. septembra (TASR) - Čile si v pondelok pripomenulo 50. výročie zosadenia vlády prezidenta Salvadora Allendeho a nástupu diktatúry Augusta Pinocheta. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na pondelkových slávnostiach sa zúčastnili prezidenti Bolívie, Mexika, Kolumbie a Uruguaja a španielsky expremiér Felipe González Márquez (1982-1996). Minútou ticha si pripomenuli bombardovanie prezidentského paláca La Moneda a Allendeho samovraždu.

Čilský prezident Gabriel Boric sa v nedeľu ako prvý prezident od konca diktatúry v roku 1990 zúčastnil na pochode v hlavnom meste Santiago na pamiatku obetí vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta.

Narušili ho výtržníci, ktorí poškodili prezidentský palác La Moneda a cintorín, na ktorom je pamätník obetiam Pinochetovho režimu.

Zranenia utrpelo šesť policajtov a 11 osôb bolo zatknutých. "Nanešťastie, spomienka na 11. septembra je už dlho sprevádzaná pouličným násilím," uviedol prezident a odsúdil prejavy násilia.

Boric z narušenia pochodu obvinil odporcov demokracie a uviedol, že neznášanlivosť a násilie by v demokracii nemali mať miesto.