Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čilskí baníci, hrdinovia filmu 33, bojujú za svoje autorské práva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Film je prerozprávaním skutočnej udalosti zo života 33 čilských baníkov, ktorí v roku 2010 prežili 69 dní v šachte bane San José v púšti Atacama.

Santiago 24. júla (TASR) - Čilskí baníci, ktorých dramatická záchrana zo zasypanej bane poslúžila ako predloha pre film s hviezdnou účasťou, sa chcú domáhať svojich autorských práv. Informovala o tom vo štvrtok čilská tlač.

Film "33" je prerozprávaním skutočnej udalosti zo života 33 čilských baníkov, ktorí v roku 2010 prežili 69 dní v šachte bane San José v púšti Atacama v hĺbke asi 700 metrov pod povrchom, kde zostali uväznení po závale. Záchrannú operáciu, keď sa po jednom dostávali na povrch, sledoval v priamom prenose doslova celý svet.

Jednu z hlavných postáv vo filme stvárnil španielsky herec Antonio Banderas, ktorý stvárnil jedného z baníckych predákov Maria Sepúlvedu. Jednu z hlavných ženských úloh režisér zveril francúzskej herečke Juliette Binoche.

Väčšina baníkov a členov ich rodín si film mohla pozrieť ešte pred jeho oficiálnym uvedením do kín. "Je to silný film, ale ťažko sa nám to pozeralo, pretože nám oživil spomienky na to, čo sme prežili," uviedol baník Carlos Barrios. "Hovorí sa, že filmy nie sú o reálnom živote, ale tentoraz to tak nie je. Jeho dej sa veľmi blíži k tomu, čo sme prežili," vysvetlil.



Niekoľko týždňov po záchrannej operácii, ktorá sa odohrala 13. októbra 2010, všetkých 33 baníkov po porade s advokátmi podpísalo zmluvy o odstúpení od autorských práv na film a knihu vytvorených podľa ich životného príbehu.

Teraz to niektorí baníci ľutujú a tvrdia, že zmluva im zväzuje ruky. Svojich autorských práv sa chce domáhať napríklad aj predák Luís Urzúa, vďaka ktorého vodcovským schopnostiam baníci prežili prvých 17 dní nedobrovoľného väzenia, kým záchranári zistili, že žijú a našli aj miesto závalu.