Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína a Taiwan spustili prevádzku prvej vzájomnej horúcej linky

Ilustračné foto Foto: TASR

Zámerom tohto kroku je budovanie vzájomnej dôvery a odbúravanie dlhodobého politického napätia.

Peking 30. decembra (TASR) - Čína a Taiwan spustili dnes po prvý raz prevádzku tzv. horúcej linky, teda priameho telefonického spojenia medzi oboma krajinami. Zámerom tohto kroku je budovanie vzájomnej dôvery a odbúravanie dlhodobého politického napätia, informovala agentúra Reuters.

Na opatrení sa obe strany dohodli počas prelomového stretnutia čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho taiwanského náprotivku Ma Jing-ťioua v novembri v Singapure.

Prvý hovor na horúcej linke sa uskutočnil medzi vysokými štátnymi predstaviteľmi, ktorí si vymenili novoročné pozdravy. Riaditeľ čínskeho úradu pre záležitosti Taiwanu Čang Č'-ťün hovoril so šéfom taiwanskej rady pre vzťahy s pevninskou Čínou Andrewom Hsiaom o významných úspechoch, ktoré obe strany dosiahli v uplynulom roku v oblasti podpory mierového rozvoja bilaterálnych vzťahov.

Komunistami porazené nacionalistické sily sa stiahli na ostrovný Taiwan v roku 1949. Peking však stále považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a nikdy sa nevzdal použitia vojenskej sily na jeho opätovné získanie. Peking opakovanie vyhlasuje, že nikdy neuzná jeho nezávislosť.

Bilaterálne vzťahy sa výrazne zlepšili v roku 2008, keď sa taiwanským prezidentom stal Ma Jing-ťiou. Peking a Tchaj-pej následne podpísali niekoľko kľúčových dohôd týkajúcich sa obchodu a turistického ruchu. Čínu však tento mesiac pobúrili plány USA predať Taiwanu zbrane.