Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bývalého tajomníka čínskej komunistickej strany odsúdili na doživotie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sun Čeng-cchaj, niekdajší minister poľnohospodárstva, patrí k najvyššie postaveným politikom odsúdeným v rámci rozsiahlej protikorupčnej kampane.

Peking 8. mája (TASR) - Čínsky súd vymeral v utorok bývalému významnému tajomníkovi komunistickej strany doživotné väzenie za korupciu. Sun Čeng-cchaja usvedčili z prijatia úplatkov vo výške 170 miliónov jüanov (22,41 milióna eur). Tohto vplyvného funkcionára zároveň súd doživotne zbavil politických práv a nariadil zhabanie jeho majetku, informovala agentúra DPA.

Sun Čeng-cchaj, niekdajší minister poľnohospodárstva i bývalý líder komunistickej strany v meste Čchung-čching na juhozápade Číny, patrí k najvyššie postaveným politikom odsúdeným v rámci rozsiahlej protikorupčnej kampane, ktorú prezident Si Ťin-pching spustil v roku 2012 po svojom nástupe do úradu. Čínska vláda uvádza, že odvtedy už stíhala zhruba 1,3 milióna funkcionárov.

Sun Čeng-cchaj (54) sa ešte v apríli priznal k obvineniam zo zneužitia svojho postavenia i poberania úplatkov, čoho sa mal dopustiť počas 15 rokoch svojho pôsobenia vo vedení strany v mestách Peking, Čchung-čching a v provincii Ťi-lin.

Politik, ktorý v roku 2012 vstúpil do vplyvného politbyra, bol v minulosti vnímaný dokonca ako možný nástupca Si Ťin-pchinga. Vlani v júli bol zbavený svojich kompetencií a nahradený Čchen Min-erom, bývalým guvernérom i lídrom strany v provincii Kuej-čou patriacim medzi prezidentových prívržencov. Súdne konanie voči Sun Čeng-cchajovi sa začalo v decembri.