Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Takto Čína s prezidentom demonštrovali v Hongkongu vojenskú moc

Na archívnej snímke Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident prešiel v džípe s otvorenou strechou popri radoch vojakov nastúpených na letiskovej ploche. Každú z 20 vojenských formácií osobitne vojensky pozdravil.

Hongkong 30. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes urobil prehliadku vojakov umiestnených v Hongkongu, zdôrazňujúc tak čínsku zvrchovanosť nad touto bývalou britskou kolóniou, ktorú Londýn vrátil pred 20 rokmi Pekingu.

Si prešiel pri svojej návšteve kasární čínskej ľudovej oslobodzovacej armády v džípe s otvorenou strechou popri radoch vojakov nastúpených na letiskovej ploche. Každú z 20 vojenských formácií osobitne vojensky pozdravil.

Za vojakmi boli zoradené obrnené transportéry, bojové vozidlá, vrtuľníky a ďalšia vojenská technika, informovala agentúra AP.

Išlo o zriedkavú prehliadku čínskej vojenskej moci v Hongkongu, kde sa armáda podľa agentúry AP zvyčajne na verejnosti veľmi neukazuje.

Si, ktorý je aj predsedom ústrednej vojenskej komisie, navštívil vojakov na základni Š'-kang (Shek Kong) na predmestí Hongkongu, kam pricestoval pri príležitosti 20. výročia vrátenia Hongkongu Číne. Británia jej odovzdala túto ázijskú finančnú metropolu úderom polnoci dňa 30. júna 1997.




Čína v rámci tejto dohody udelila Hongkongu slobodu riadiť si väčšinu vlastných záležitostí samostatne na základe princípu "jedna krajina, dva systémy". Ponechala si však v rukách obranu Hongkongu a zahraničné záležitosti a na území Hongkongu umiestnila natrvalo vojakov z pevninskej Číny.

Si Ťin-pching pricestoval pri príležitosti okrúhleho výročia na trojdňovú návštevu Hongkongu, v rámci ktorej v sobotu slávnostne uvedie do funkcie novú správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú. Túto favoritku Pekingu zvolila do funkcie najvyššej predstaviteľky ostrova vyše 1000-členná volebná komisia zložená prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády.

Prezidentovu návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, keďže hongkonské orgány očakávajú protestné akcie.

Dvadsaťšesť prodemokratických aktivistov zadržaných v stredu večer prepustili na kauciu na slobodu bez obvinenia, musia sa však v septembri hlásiť na polícii. Časť z nich strávila vo väzbe vyše 30 hodín po tom, ako pri hotelovom komplexe, kde býva Si Ťin-pching, vyliezla na obrovskú sochu kvetu, ktorú daroval Hongkongu Peking.