Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Číne zhabali dinosaurie fosílie odcudzené zo staveniska

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Dinosaurie skameneliny podľa všetkého pochádzajú z obdobia kriedy.

Peking 6. augusta (TASR) - Čínska polícia zhabala na juhu krajiny skamenenú dinosauriu kostru a 231 vajec pravekého plaza. Nález bol zrejme odcudzený z miestneho staveniska po tom, ako ho odkrylo odstreľovanie hornín, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Nález bol ukrytý v nešpecifikovanom dome v meste Che-jüan. K razii došlo ešte 29. júla; deň po tom, ako sa na inkriminovanom stavenisku našlo viacero fosílií, ktoré sa však zanedlho stratili.

Podľa miestnych úradov dinosaurie skameneliny pochádzajú z obdobia kriedy, ktoré na Zemi trvalo pred 145-65 miliónmi rokov. Fosílie patria príslušníkovi rodu psittacosaurus, bylinožravého dinosaura, ktorý stál na svojich zadných končatinách a dosahoval dĺžku dva metre vrátane chvosta.

Che-jüan leží v oblasti bohatej na výskyt pravekých kostrových nálezov. Tamojšie múzeum spravuje celosvetovo najväčšiu zbierku dinosaurích vajec - vyše 10.000 kusov. Všetky fosílie nájdené na území Číny patria podľa zákona štátu. Narábať a obchodovať s nimi majú iba kvalifikovaní experti.