Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína dokončila výrobu najväčšieho obojživelného lietadla na svete

Čínske obojživelné lietadlo AG600 v závode v meste Ču-chaj, 23.7.2016. Foto: TASR AP

Peking ho plánuje využiť na záchranné operácie námornej pechoty či na boj proti lesným požiarom. Lietadlo je dlhé 37 metrov a rozpätie krídel má 39 metrov.

Peking 24. júla (TASR) - Čína predstavila najväčšie obojživelné lietadlo na svete, ktoré Peking plánuje využiť na záchranné operácie námornej pechoty či na boj proti lesným požiarom, píše oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua. Správu dnes zmonitorovala aj americká AP.

Lietadlo, ktoré dostalo názov AG-600, opustilo výrobnú halu závodov v meste Ču-chaj na juhovýchode krajiny v sobotu. Je dlhé 37 metrov a rozpätie krídel má 39 metrov.

Agentúra Sinchua sa opiera o informácie štátneho výrobcu lietadiel, firmy Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Podľa týchto zdrojov je nový stroj takmer taký veľký ako Boeing 737.

Tento mesiac zaviedli čínske vzdušné sily v rámci modernizácie armády do služby nové prepravné lietadlo domácej výroby Xian Y-20.

Čína v poslednom čase zintenzívňuje vývoj pokrokových vojenských zariadení vrátane ponoriek, lietadlových lodí, bombardérov s technológiou stealth i protidružicových rakiet, čo - ako analyzuje agentúra Reuters - vyvoláva znepokojenie v danom regióne i v Spojených štátoch.