Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Čína dokončuje letisko v spornom súostroví v Juhočínskom mori

Ilustračná foto Foto: TASR

Aktuálne satelitné zábery okrem letiska zachytávajú taktiež rozsiahle vojenské zariadenie v strede útesu South Johnson Reef okupovaného Čínou.

Washington 2. júla (TASR) - Čína by mohla čoskoro dokončiť 3000 metrov dlhú dráhu pre lietadlá, ktorú zriaďuje na jednom zo svojich umelých ostrovov v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Podľa agentúry Reuters to vyplýva z nových satelitných záberov, ktoré pochádzajú od americkej firmy DigitalGlobe a ktoré zverejnilo Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone.

Jeden z veliteľov americkej armády sa v máji vyjadril, že letisková dráha pri koralovom útese Fiery Cross Reef, ktorý je súčasťou Spratlyho ostrovov, by mohla byť schopná prevádzky do konca roka. Zábery z 28. júna však nasvedčujú tomu, že výstavbu zavŕšia skôr.

Bezpečnostní experti uvádzajú, že táto štartovacia a pristávacia dráha bude dostatočne dlhá pre väčšinu čínskych vojenských lietadiel.

Čínska vláda v utorok vyhlásila, že sčasti dokončila budovanie umelej pevniny v oblasti Spratlyho ostrovov, prezradila však len málo podrobností. V spornej časti Juhočínskeho mora Peking buduje sedem umelých ostrovov na mieste koralových útesov.

Aktuálne satelitné zábery okrem letiska zachytávajú taktiež rozsiahle vojenské zariadenie v strede útesu South Johnson Reef okupovaného Čínou. Tá si nárokuje väčšinu rozlohy Juhočínskeho mora, kadiaľ sa každoročne prepraví loďami tovar v hodnote päť biliónov dolárov. Vzájomne sa prekrývajúce nároky vznášajú aj Filipíny, Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.