Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Čína i USA usporiadali v Juhočínskom mori simultánne vojenské cvičenia

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

K simultánnym vojenským cvičeniam prichádza po incidente v sporných vodách Juhočínskeho mora, pri ktorom sa zrazili lode z Čína a Filipín.

Peking/Manila 4. januára (TASR) - Čínske stíhačky nacvičovali vo štvrtok počas vojenských cvičení v Juhočínskom mori odpaľovanie rakiet. Manévre sa konali v rovnakom čase, ako sa vo vodách tohto mora uskutočnili aj cvičenia filipínskej a americkej armády. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K simultánnym vojenským cvičeniam prichádza po incidente v sporných vodách Juhočínskeho mora, pri ktorom sa zrazili lode z Čína a Filipín. Čínske plavidlo malo zasiahnuť filipínske lode i vodným delom. Peking v decembri tiež vyjadril hnev nad neočakávane trúfalou taktikou Manily a varoval ju, aby bola obozretnejšia.

Čínska štátna televízia CCTV a čínska armáda vo štvrtok zverejnili zábery z "cvičení ostrej paľby", ktoré sa konali nad vodami Juhočínskeho mora. Jedno z videí zachytáva stíhačku, ako vzlieta a následne odpaľuje raketu, ktorá zasahuje cieľ.

Čínske médiá ani armáda neuviedli, kedy zábery vznikli. Zverejnili ich však deň po tom, čo Peking oznámil, že v stredu a vo štvrtok vyšle do Juhočínskeho mora svoje námorné a vzdušné sily.

Cvičenia čínskej armády sa prekrývali s dvojdňovými manévrami Spojených štátov a Filipín v sporných vodách Juhočínskeho mora, na ktorých sa zúčastnila i úderná skupina vedená americkou lietadlovou loďou USS Carl Vinson. Podľa Spojených štátov sú tieto cvičenie zamerané na posilnenie schopností koordinovať povedomie o námornej oblasti a iné spoločné bezpečnostné záujmy.

Hovorca filipínskej armády Xerxes Trinidad pre AFP uviedol, že tieto cvičenia sa konali medzi guyotom Recto Bank a atolom Scarborough Shoal, kde prišlo v decembri k zrážkam.

Peking americko-filipínske manévre odsúdil ako "provokačné vojenské aktivity". "Žiadame príslušné krajiny, aby ukončili svoje nezodpovedné konanie a dôrazne rešpektovali snahy krajín v regióne o udržanie mieru a stability v Juhočínskom mori," reagoval hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a podľa AFP ignoruje rozhodnutie medzinárodného súdu, podľa ktorého nemajú jej nároky nijaký právny základ. Peking sa svoje nároky snaží presadiť lodnými hliadkami na tejto dôležitej vodnej trase a v mori vybudoval aj umelý ostrov, ktorý militarizoval.